6 d’octubre del 2009

Cristal i la Maison Louis Roederer

Fa temps que volíem parlar d’una de les poques famílies que mantenen la seva independència en el mon del Champagne. Els iniciats saben que la Maison Louis Roederer és una referència obligada quan es parla de bon champagne, mentre que la gran majoria coneixen el prestigi del Cristal, la joia de la casa.La terra, la gran diferència
Louis Roederer posseeix una de les més importants vinyes de la Champagne francesa. Les seves 214 hectàrees repartides en les tres principals zones de la regió (Montagne de Reims, Vallée de la Marne i Côte des Blancs), cobreixen la major part de les seves necessitats. Aquesta bona distribució de les vinyes és essencial, ja que els vins de cada terrer tenen peculiaritats pròpies com el cos, caràcter, dolçor, elegància i finor. Aquestes característiques són indispensables per a l'elaboració d'un Champagne perfectament equilibrat.

La propietat i per tant el control d'aquesta impressionant quantitat de vinyes d'altíssima qualitat és un element diferencial i únic en el món del cava, on la majoria de grans marques tenen una ínfima quantitat de vinya i compren el vi a petits productors.La "Cuvée", l'estil Roederer
Per a l'elaboració de la "Cuvée" s'harmonitzen vint, trenta i, algunes vegades, 40 "crus" diferents; s'obté així un vi perfectament equilibrat. Es tracta d'una operació d'extraordinària importància, el secret només coneixen els enòlegs de Louis Roederer.

És durant aquest procés, quan s'incorpora una proporció determinada de vins de reserva de veremes anteriors, que atorga a la "Cuvée" del Brut Premier més finor, cos, complexitat, i assegura la perennitat i el respecte a l'estil de Louis Roederer. Gràcies a les seves importants reserves de vi, Louis Roederer preserva la qualitat única del seu champagne Brut Premier, que li confereix prestigi mundial.Per a les "cuvées" elaborades amb vins d'una mateixa collita d'excepcional qualitat, el cap de celler no incorpora cap vi de reserva per a conservar tota la personalitat i el valor de l'any de la seva collita. D'aquesta manera s'obté un xampany d'anyada o millésimé, com el famós "Cristal".

La segona fermentació provoca la formació d'un pòsit que s'adhereix a les parets de les ampolles, i que cal eliminar. Per a això es col·loquen les ampolles sobre uns pupitres amb el coll lleugerament inclinat cap avall. Cada dia uns experimentats especialistes giren cada ampolla, amb una petita sacsejada, tenint cura d'inclinar fins a una posició quasi vertical mesura que van progressant les operacions. Al cap d'un o dos mesos el pòsit s'haurà lliscat completament fins al coll de l'ampolla.El "degollament" i el licor d'expedició amb vins de reserva
Per realitzar aquesta operació es submergeix el coll de l'ampolla en una solució refrigerant, de tal manera que es formi una porció de gel que empresona el pòsit. En treure el tap, la pressió interior expulsa aquest gel. Per reemplaçar el xampany perdut es completa amb vi de la mateixa "cuvée" al qual se li afegeix certa quantitat de "licor", barreja de sucre de canya i del millor vi de reserva en el cas de Louis Roederer. La quantitat de sucre definirà el tipus de champagne obtingut - Brut, Sec, o Semisec -. Louis Roederer produeix gairebé exclusivament Brut. Al final, es col·loca el suro definitiu. Quan s'arriba a aquest nivell, el xampany ja està llest.

Louis Roederer deixarà descansar les seves ampolles un mínim de sis mesos més després del "degollament", abans de la seva comercialització. Les ampolles de xampany esperaran que el "licor" ja estigui perfectament fusionat amb el vi, abans de rebre l'etiqueta i el medalló.Brut Premier
56% Pinot Noir
34% Chardonnay
10% Pinot Meunier

El Brut Premier és tradicionalment una fusió d'almenys quatre vins de diferents collites. L'acoblament es compon de 56% Pinot Noir, 34% Chardonnay i 10% Pinot Meunier. Entre un 8% i un 25% d'aquest conjunt procedeix de vins de reserva que li confereixen un cos i una complexitat particulars, l'empremta de l'estil Louis Roederer.Aquest champagne madura durant tres anys sobre els seus propis sediments i sis mesos addicionals després de la seva "degollament", per que la dosi de vins de reserva realitzi harmoniosament la seva obra.

El Brut Premier es caracteritza pel seu equilibri entre la frescor i una subtil i vellutada complexitat.

Brut Vintage
66% Pinot Noir
34% Chardonnay

El Brut Vintage és la perfecta expressió de les característiques de l'any de la seva collita. Només es produeix en bones anyades en què la Maison Louis Roederer pugui obtenir una espectacular qualitat dels raïms de la seva vinya.

El Brut Vintage madura entre quatre i cinc anys sobre el seu propi sediment i sis mesos addicionals després del "degollament". El Pinot Noir predomina en un 66% i el Chardonnay representa el 34%.Podríem dir que el Brut Premier uneix totes les virtuts que es conjuguen en un terrer, la màgia d'un any i el "savoir faire" de Louis Roederer.

Brut Vintage Rosé
70% Pinot Noir
30% Chardonnay

El Brut Rosé Vintage és una combinació entre la perfecta expressió de les característiques de l'any de la seva collita i la raresa d'un xampany rosat realitzat per sagnat. Només es produeix en bones anyades en què la Maison Louis Roederer pugui obtenir una espectacular qualitat dels raïms de la seva vinya.

El Brut Rosé Vintage de Louis Roederer, cèlebre pel seu color lleugerament salmonat, il·lustra meravellosament la devoció de la Maison als mètodes habitualment ja en desús, per la cura i paciència que requereixen. Es produeix per maceració licular, que consisteix a deixar macerar raïm de Pinot Noir moltes hores a la premsa per extreure la seva afruitat i bell color rosa salmó. Per això són necessaris raïms molt concentrats i aromàtics, que provenen de les vinyes més antigues de Cumières.El 30% de la seva composició és Chardonnay i la resta el completa el venerable i robust Pinot Noir de Cumières. Capes de dolç perfum afruitat i un atac vinós ple d'elegància i finor. Aquesta fusió d'estil tan característic madura entre quatre i cinc anys sobre el seu propi sediment i descansa encara sis mesos addicionals després del "degollament".

Brut Cristal
55% Pinot Noir
45% Chardonnay

Els vins que componen l'elaboració d'aquesta "Cuvée" de prestigi - i potser aquest sigui el secret del seu renom - procedeixen dels millors vinyes de la Maison Louis Roederer. Cristal només s'elabora en els anys en que les collites són excepcionals, la seva composició és: 55% Pinot Noir i 45% Chardonnay, procedent de raïms veremats únicament en parcel·les de vinyes de Louis Roederer classificats a 100% en l'escala de " crus ", és a dir Grands Crus.

Aquest champagne madura sobre els seus propis sediments entre 5 i 7 anys i, a més, reposa sis mesos després del "degollament".Cristal representa el millor esforç de la casa Louis Roederer, es tracta d'un Champagne d'extraordinària finor i elegància - conté una important quantitat de Chardonnay -, i té un bouquet delicat, perfectament equilibrat. Cristal, que és considerat fins i tot pels seus competidors, com un champagne veritablement excepcional, es segueix elaborant com es feia abans per al Tsar de Rússia, amb les mateixes exigències i idèntica cura que fa més d'un segle. Per tot això quan surt del celler origina, inevitablement, múltiples i apassionats comentaris sobre la seva extraordinària qualitat.

Brut Cristal Rosé
60% Pinot Noir
40% Chardonnay
75 cl. i 150 cl. 12%

Tot i que Louis Roederer Cristal destaca per la seva escassetat, no aconsegueix rivalitzar amb Cristal Rosé, la ínfima producció fa que el champagne de llegenda. Pocs poden comptar entre els afortunats que han vist una ampolla i encara menys són els que han pogut gaudir de l'immens plaer de gaudir-lo en la seva copa.

Embotellat a la mateixa ampolla que Cristal, el Cristal Rosé és considerat per la crítica de forma unànime com el millor Champagne Rosat del món.Cristal Rosé es produeix també per maceració licular i per això són necessàries raïms que provenen de les millors vinyes 100% Grands Crus de Louis Roederer, només en anyades excepcionals. El 60% de la seva composició és Pinot Noir altament seleccionat i madur com de les vinyes de Ai i la resta el completen els vins de Chardonnay de les millors zones de la Côte de Blancs, Mesnil, Aviz o Oger. Aquest gran champagne madura entre cinc i set anys sobre el seu propi sediment i descansa encara sis mesos addicionals després del "degollament".

El Cristal Rosé emet aromes que s'obren i recorden a un gran Borgonya que hagi estat alliberat per delicades i fines bombolles. Llarg, equilibrat elegant i refinat. Representa l'aristocràcia dels xampany en el seu més pur estil. Un Champagne a l'altura de la seva llegenda.l’Orangette recolza el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura : http://www.efrd.org/

Visita la pàgina principal del Blog