21 de febrer del 2011

Coca i Fitó - DO MOntsant

L’Any 2006 els germans Coca i Fitó (Toni i Miquel) originaris de l'Alt Penedès, fills d'agricultors i criats entre vinyes, decideixen començar l'elaboració de vins a la DO Montsant sota la marca Coca i Fitó.

Toni Coca comptava ja amb una llarga trajectòria en l'elaboració de vins com a director tècnic i consultor en petits Cellers familiars en diferents zones de Catalunya, especialment per la DO Montsant i la DOQ Priorat. Tota la seva carrera professional i formativa ha estat dedicada al món del vi. Mentre que Miquel Coca, després d'un inici professional i formatiu en la gastronomia i hoteleria passa igualment a dedicar-se al món del vi a través de la comercialització internacional de vins d'alta gamma.

El mateix 2006 es comença a elaborar el vi Coca i Fitó. Aquesta marca servirà per a crear una gamma de vins singulars en el futur. El 2007 es crea una segona marca 'Jaspi' per a l'elaboració d'una gamma de vins amb bona relació qualitat-preu per equilibrar el cost productiu dels vins 'Coca i Fitó'. En la gamma Jaspi part del raïm es compren a viticultors de la zona encara que el cultiu de les vinyes es realitza sota les instruccions de Toni.
El 2010 apareixen en el mercat dos nous vins. Un vi rosat en la gamma, el 'Coca i Fitó Rosa' i en la gamma Jaspi, el 'Jaspi Maragda'.

Terroir
La localització de la vinya es reparteix principalment entre alguns municipis de la vall de Falset (Marçà, El Masroig, Falset, Capçanes, Guiamets i la Serra d'Almos). Destacar la vinya de Marçà pel seu baix pH que transmet als vins elaborats a partir d'aquesta finca una sensació de frescor molt especial al costat d'una llarga vida. Els sòls de la vall tenen una composició orgànica bastant pobre i un clima sec, tot això aporta mineralitat i concentració en els vins.

Elaboració
Cultiu ecològic de la vinya propia, control de la maduració de la fruita per parcel•la i varietat, verema manual en caixes de 15 kg, selecció de raïm i elaboració tradicional. Cada parcel•les i varietat és elaborada de forma independent per treure el màxim de cada terrer. En les elaboracions s'intenta ser el més respectuós possible per no alterar el que ens aporta cada terrer de manera singular. Pel que fa a la criança s'utilitzen barriques de 225 litres de roure francès en major part i roure americà amb torrats mitjans de diversos boters, per donar més complexitat i matisos.

Coca i Fitó
Vi negre elaborat amb syrah, garnatxa i carinyena. Madurat en barriques franceses i americanes de 225 litres durant uns 12-14 mesos. Aquest vi destaca per la seva elegància femenina i delicadesa, tot i que al seu torn ofereix potència i frescor.
Coca i Fitó Rosa
Vi rosat elaborat amb el raïm syrah. Part del vi madura en bóta de fusta de cirerer i en roure francès. Vi de color liliaci, amb força fruita, notes especiades, balsàmiques, llaminer, ampli i amb una bona sensació de frescor. Un vi rosat amb llarga vida, durant el primer any fruita i frescor, en el segon any la fruita es redueix mentre les notes balsàmiques evolucionen mantenint la mateixa sensació de frescor. Ampli ventall per maridatge gastronòmic.
Jaspi Negre

Vi negre elaborat amb garnatxa, carinyena, cabernet sauvignon i syrah. Madurat durant tres mesos en fusta de roure francès. Vi de color cererza intens, amb fruita madura, llaminer, fresc i especiat. Amb notes anisades finals. Taní suau i sedós, agradable al paladar.