12 de febrer del 2011

Destrankis i Pardelasses - Celler Aixalà Alcait

Ja fa més de trenta anys que la família Aixalà i Jansana té les seves pròpies terres, les quals sempre han estat dedicades a la vinya amb unes quantes oliveres. El fill petit, en Jordi Aixalà i Jansana, va estar treballant part de la seva joventut en un dels Cellers de Torroja del Priorat, on va aprendre tots els secrets per elaborar un bon vi.

Així doncs, la història del Celler Aixalà Alcait comença l'estiu de 2005, quan el Jordi decideix començar a elaborar el seu propi vi, amb el nom de “Pardelasses”. Pardelasses és el nom d'una de les seves finques, la qual sempre ha tingut un accés molt difícil.

El Celler Aixalà Alcait té dues finques, les dues son a Torroja del Priorat i gaudeixen del Certificat ecològic CCPAE

Finca Pardelasses: terra de llicorella amb un baix contingut de saldó. La finca està situada a una altitud de 387m.
Finca Clivelles: terres molt variades, a la part de dalt de tot terres de ferral, al mig saldó amb llicorella, del mig fins baix tot llicorella. En el Coster de les Alzines trobem pedra blava característica dels carrers de la població, saldó i llicorella.

Totes les vinyes reben tractaments no agressius, utilitzant única i exclusivament sofre en pols, sulfat de coure i bacil•lus pel cuc (els tres productes emprats en agricultura ecològica). Dues llaurades a la terra, prenent com a referència la lluna i les temperatures, i llestos. Adoben la terra en anys alternatius i amb fems d'ovella, i esporguen en verd a fi de millorar encara més el raïm.

DestrankisEns agrada dir que és el germanet petit del Pardelasses, tot i que de petit no en té rès. El fan amb un 80 % de Garnatxa i un 20 % de Carinyena. Només n'hi han un total de 1.000 ampolles i la criança és de 12 mesos en botes de roure francès i americà.

A primer toc de nas es mostra ple de fruita i també fa olor de pinassa verda. A mesura que es va obrint surten les notes de la fusta, encara que molt elegants. En boca és lleuger, però persistent, i amb un fons mineral molt subtil.

PardelassesAquest vi és l’estrella del Celler, fet amb un cupatge de Garnatxa i Carinyena de la finca Pardelasses. Només en fan 3.500 ampolles.

La Vinificació es fa en botes obertes de roure francès i americà amb una criança de 12 mesos. Posteriorment, el vi fa un mínim de 9 mesos de criança en ampolla.

A l’Orangette, considerem que el Pardelasses és tota una referència quan es tracta de comparar vins del Priorat amb un cupatge d’aquestes dues varietats. No donem la nostra valoració del tast perque considerem que tots els apassionats dels vins, haurien de tastar-lo per dir la seva. Per això us anunciem que ben aviat el podreu tastar a casa nostra.