21 de maig del 2011

Hortus Aprodiscae - ecología i proximitat

HORTUS APRODISCAe és un projecte agroalimentari ecològic, dedicat al cultiu, l’elaboració i la venda de productes i menjars ecològics. Està promogut per APRODISCA (Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà), una entitat social sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública, que treballa per tal de garantir la qualitat de vida i la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel•lectual i/o amb risc d’exclusió social.

El projecte HORTUS APRODISCAe neix l’any 2005 fruit de la necessitat de garantir l’ocupació futura dels treballadors/es amb discapacitat. La seu està ubicada a Montblanc i comptem amb dos centres de treball complementaris situats a la La Selva del Camp i a Constantí.
Així doncs, els valors amb els que neix HORTUS APRODISCAe són:
- un projecte agroecològic centrat en el territori que respecta el mediambient i,
- un clar enfocament cap a la venda a través de circuits curts de comercialització per tal d’evitar el major nombre d’intermediaris i aconseguir una relació directa amb els consumidors.
A HORTUS APRODISCAe cultiven hortalisses variades, plantes aromàtiques, avellaners i oliveres seguint els principis de l’agricultura ecològica. Les finques es troben al Tarragonès, Baix Camp i Conca de Barberà. Fruit d’aquests cultius elaboren una àmplia gamma de productes certificats: conserves de verdures, sofregits, salses, melmelades, fruita seca i oli d’oliva.


Melmelada de tomàquet picant ecològica
Mitjançant una acurada selecció de tomàquets de varietats tradicionals, comença una lenta cocció i s’endolceix amb sucre blanc de canya procedent de cultiu ecològic. El pebre de Caiena li dóna un punt aromàtic picant molt suau que fa d’aquesta melmelada una molt bona acompanyant de carns, tonyina, foie, ànec, magret, formatges cremosos i amanides dolces de fruites.
Salsa romesco ecològica
Aquesta salsa romesco de recepta casolana es caracteritza pel seu gust suau. És un acompanyament excel•lent per amanides, carns, peixos, marisc i verdures a la brasa. I evidentment per a calçotades.
Melmelada de taronja ecològica
S’elabora de forma casolana mitjançant la cocció de la taronja tallada a mà i endolcida amb sucre blanc de canya procedent de cultiu ecològic. Aquesta melmelada és ideal per acompanyar amb formatges curats, foie, peix i com a ingredient per elaborar una vinagreta dolça. I en les postres és ideal per acompanyar amb iogurt natural, mató i rebosteria.
Olives arbequines ecològiques
De totes les varietats, les olives arbequines pertanyen a les més petites i exquisides i se’n fa un oli d’oliva molt suau. És un aliment base de la dieta mediterrània.
Sofregit de ceba ecològica
Aquest sofregit es cuina molt lentament i la ceba es va rostint fins a obtenir una salsa molt saborosa i aromàtica, que ens recorda el gust tradicional del rostit de l’àvia. Ideal per acompanyar carns vermelles, pollastre, foie, formatges, amanides, pastes i arrossos.
Avellanes torrades ecològiques
L’avellana és un aliment d’elevat contingut energètic i cardiosaludable. Ideal per a aperitius, postres, salses i vinagretes.