25 de juny del 2011

PORTAL DEL PRIORAT - Vins de Finca

L’arquitecte Alfred Arribas obre el seu camí en el mon del vi l’any 2001 amb el projecte de la finca Clos del Portal del Priorat, entre Bellmunt, el Molar i el Lloar.
Clos del Portal, finca de prop de 40 Ha. de les quals 15 són de vinya, és situada al cor del Priorat, posseeix un microclima diferenciat i ascendeix des del riu Siurana fins les faldes de les Serres del Montsant.
Les vinyes, amb densitats de plantació superiors a les 6.000 plantes/ha, i amb una molt baixa producció (poc més de 1 kg per cep), corresponen a diverses varietats i clons localitzades segons les característiques dels sòls -majoritàriament pissarres - i les diferents orientacions. Predominen les varietats autòctones: garnatxa, carinyena, a més d’altres forànies, com ara syrah i altres experimentals.
L’enologia de Clos del Portal persegueix reflectir el resultat del treball de la viticultura orgànica traslladat de la vinya al vi.
Els raïms són collits manualment en successives passades en funció dels estats de maduració, segons els sòls i orientacions, prescindint de la separació per varietats i cercant l’harmonia.
Els que primer maduren conformaran el Negre de Negres; són els vins més oberts, francs i rodons.
Els que persisteixen en els ceps fins l’última hora, posseïdors de més concentració, donaran vida al Somni; són vins opacs, densos i envolvents, de gran profunditat.
Els que posseeixen més frescor i acidesa conformen Gotes: són els vins més florals i aromàtics, expressió fidel d'una delicadesa mineral.
Tros de Clos
S’elabora des de l’anyada 2009, provinent d’un coster de carinyenes que enguany han fet 100 anys; vi subtil i molt llarg, plé a l’hora d’intensitat i frescor.
Totes les vinificacions del celler, cerquen l’elegància. Maceracions curtes, poca extracció. Fermentacions amb llevats autòctons i trasbalsos en ocasions comptades. La criança és respectuosa i l’expressió del terroir predomina. Les tanicitats esdevenen sedoses.

Trossos

La curiositat de Clos del Portal del Priorat per descobrir el potencial dels vins de la veïna DO Montsant li anima a treballar en paral.lel elaborant unes series limitades anomenades Trossos: Tros blanc i Tros negre. Són dues cuvées monovarietals de garnatxa amb l’ambició de situar-se entre els grans vins de guarda, de llarga vida i enorme potencial.
Per la elaboració dels Trossos, és seleccionat un terrer de garnatxa blanca i un altre de garnatxa negre, els més destacats en relació al seu carácter únic i amb el potencial i les qualitats necessàries per posseir la longevitat, concentració i complexitat desitjades.

Resulta particular el procés de criança en grans barriques del Tros blanc, prop de dotze mesos, gairebé idèntic al del Tros negre. El resultat són uns vins refinats i a l’hora plens d’intensitat, ben estructurats i molt llargs, que expressen l’essència del seu origen.
Al 2007 es van embotellar –només en màgnum– 900 unitats per afavorir l’evolució més pausada i una criança en botella capaç de mantenir durant molts anys l’expressió i l'intensitat, deixant així constància de la seva vocació de perdurar en el temps. A partir del 2008 es produeixen simultàniament màgnums i 750 ml.

La voluntat és transmetre les sensacions pròpies d’una peça d’art, d’uns vins difícilment repetibles, d'evolució molt pausada, plena de matissos.