22 de juliol de 2011

La Vinyeta - Vins tocats per la Tramuntana

La Vinyeta és una petita explotació de vinya i olivera al mig de l’Empordà, a Mollet de Peralada. És una empresa jove, familiar, fruit de l’esforç i les il•lusions.
El fill gran dels Serra Pla, Josep Serra està al capdavant de La Vinyeta. Llicenciat en Medi Ambient i Enginyer Agrònom, en Josep és propietari, enòleg i viticultor d’aquest projecte.
L’any 2002 en Josep va comprar dues vinyes velles, de 50 i 80 anys, de Garnatxa i Carinyena començant així aquest projecte. En Jordi, l’anterior propietari, aportà la seva experiència i coneixements com l’art de la poda i el treball tenaç de la terra. Així doncs, la Vinyeta no comença de zero. El llegat acumulat durant segles en el cultiu de vinyes velles i en l’elaboració del vi de l’Empordà són el referent

El projecte es va consolidar el 2006 amb la construcció del Celler i l’elaboració dels primers vins.
Producció Integrada
El respecte per l’entorn és un aspecte fonamental a La Vinyeta. El compromís per a la protecció de la natura els ha estat reconegut, des de l’any 2009, amb el distintiu de Producció Integrada, que llueixen les etiquetes dels vins. Aquest sistema de producció, establert per la Unió Europea, garanteix el respecte per a la salut de les persones i del medi ambient. La Producció Integrada es fonamenta en principis ecològics i en el coneixement
A banda de fer vi, a La Vinyeta també han endegat un programa de recuperació de la Gallina Empordanesa Aperdiuada. La gallina empordanesa aperdiuada (espècie minoritària que fa uns peculiars ous foscos i piguellats) va arribar pràcticament a extingir-se durant la Guerra Civil.
Afortunadament, en una masia de Castelló d’Empúries, van perdurar alguns exemplars que van fer possible la recuperació d’aquesta varietat tant especial. Actualment a La Vinyeta tenen un petit galliner a l’aire lliure on les gallines reposen en un entorn privilegiat, entre pins i oliveres. I quan ponen, ponen els Ous Tòctons

Heus* Blanc

59% Macabeu
18% Moscat
12% Garnatxa blanca
11% Xarel•lo
Vi blanc, de color groc predominant les tonalitats verdes, mostrant la seva joventut. Elevada intensitat aromàtica, potent, combinant sensacions fruitoses amb una persistència final de les aromes cítriques. És un sensacional vi blanc de varietats tradicionals de l’Empordà. Excel•lent combinació amb formatges de cabra i productes del mar.

Heus* Negre

51% Samsó
20% Garnatxa negra
19% Syrah
10% Merlot
Color cirera amb tonalitats violàcies. D’elevada intensitat aromàtica combinant sensacions de fruita madura amb notes làctiques. Entrada en boca carnosa, tanins ben integrats i de mitjana persistència amb una bona acidesa final. Molt adient per prendre’l a copes i acompanyant primers plats. Bon amic d’aperitius en un ambient distès

Llavors*

33% Samsó
29% Merlot
16% Cabernet franc
14% Cabernet sauvignon
8% Syrah
Envelliment de 5 mesos en bótes noves de roure francès, hongarès i romanès. Vi de color cirera picota de capa intensa. Elevada intensitat olfactiva que conserva les aromes primàries de fruita madura, combinades amb aromes terciàries pròpies de la seva criança en barriques de roure. Molt equilibrat amb boca, tanins fins, molt integrats que li confereixen una bona columna vertebral per un bon recorregut en ampolla

Puntiapart*

85% Cabernet sauvignon
15% Samsó
Envelliment de 13 mesos en barriques de roure francès, hongarès i romanès. Vi de color cirera picota de capa intensa. En nas, vi llarg i d’elevada intensitat olfactiva. Aromes de fruita madura i minerals, combinades amb aromes terciàries pròpies de la seva criança en barriques de roure. Molt equilibrat i concentrat en boca, amb tanins elegants i complexes. És el vi amb més recorregut del Celler.
Visiteu  La Vinyeta