10 d’octubre del 2011

Clos Mogador - DOQ Priorat

René Barbier Ferrer forma part d'aquella colla de visionaris que van revolucionar els vins de Priorat en la dècada dels 70. Estem parlant del creador de Clos Mogador, i també pare del Manyetes i del blanc Nelin.  L'evolució personal i professional va culminar el 2004, amb l’Espectacle, emparat per la DO Montsant. Des d'aleshores, aquest vi ha aconseguit unir les opinions tant d'experts com de consumidors, recollint diversos premis i formant part de les caves particulars de cada vegada un nombre més gran d'amants del vi.

"Sóc un obsés de l'expressió del terroir", afirma René Barbier per explicar que, segons la seva opinió, "la identificació d'un vi és la foto on va néixer. Un enòleg que no viu les seves vinyes es transforma, automàticament, en el pitjor enemic de l'esperit d'un gran vi. Personalment visc amb la meva vinya i necessito la seva presència. Els mims necessaris, massa sol o no, si les fulles brillen, si els sarments estan agraïts, al final totes aquestes preocupacions te les torna de sobres el raïm ", assevera amb entusiasme René.

Aquest enòleg nascut a Tarragona el 1950, és fill de viticultors d'origen francès. La seva formació va començar a les escoles de Beaune, a Borgonya, i Limoux, on es va diplomar com enòleg, títol que va ampliar a la Universitat de Bordeaux, amb estades professionals en diferents cellers de prestigi.
Així, vinifica blancs a Alsàcia (Riquewir: Doff au Moulin), va treballar en Cellers Moueix: Petrus, la fleur Petrus i diverses finques al Pomerol i St Emilion; va completar la seva formació comercial al celler Sichels i va estudiar el mètode d'elaboració del Champagne al 'Cafè de París' a Bordeaux.
No obstant això, i malgrat aquesta formació eminentment francesa, el seu primer treball professional va ser a Espanya, com a distribuïdor i comercial al celler Palacios Remondo, en la DOQ. Rioja, on va estar des de 1976 al 1979, any en el que compra la seva finca al Priorat, al terme de Gratallops, i comença el projecte Clos Mogador plantant Garnatxa, Carinyena, Cabernet Sauvignon i Syrah.
Font: Wines of Spain