28 de juny del 2008

Gin Tònic. El mètode GGT .....

Un client de l'Orangette sempre diu que el Gin Tònic hauria de ser receptat per la Seguretat Social. Potser exagera una mica, però el cert és que aquest combinat crea adeptes per a tota la vida. Aquí parlarem de com fer el millor Gin Tònic possible.

El Gin Tònic es un combinat sense molts components. Per tant i en teoria, és senzill de preparar. Però aquesta "falsa" senzillesa pot desvirtuar el resultat final. Per començar, una cosa que tenim clara és que sense bons ingredients no es poden fer miracles. Per tant, direm que per fer un bon Gin Tònic fa falta el següent:

Tònica. I ha d’estar molt freda. Si podem aconsseguir Fever Tree, Fentimans, Q Tònic o Boylan, millor.
Aquestes tòniques no tenen conservants ni aromatitzants, només quinina natural, sucre de canya en comptes d'edulcorants i aigua pura.
Glaçons de gel. El millor és fer el gel a casa amb unes bones glaçoneres i aigua mineral de qualitat. Opcionalment (veure més abaix) es pot afegir la pell de llimona ratllada (per donar color als glaçons) i un petit rajolinet de ginebra (aquest és un dels secrets més ben guardats de tots els amants del Gin Tònic).
Llimona verda (Opcional) Veure mètode GGT Insisteixo en el color verd. Si la llimona està en el seu punt no ens farà falta ni llima, ni mango, ni cogombre, ni pètals de rosa, ni suc de llimona - prohibit tirar suc de llimona en un Gin Tònic -. Una bona Ginebra. I siguem tan generosos com ens ho permeti la butxaca, perquè és l'ingredient principal. La ginebra ha d'estar una bona estona a la nevera a l'hivern i una bona estona al congelador a l'estiu.


Un got ample i gran. Han de cabre bé almenys 4 glaçons de gel. Els puristes i els que no ho són tant diuen que servir un Gin Tònic en un got de tub hauria de treure punts del carnet de conduir.

Ara ve el moment de la preparació. Dipositarem quatre o cinc glaçons en el fons del got i per refredar-lo mourem els glaçons en el sentit de les agulles del rellotge (això últim és una mica supersticiós, però funciona). A l’estiu es millor tenir una estona el got dins al congelador abans de preparar la tònica, i així ens estalviem refredar-la remenant els glaçons. Tan bon punt el got estigui fred, cal buidar tota l'aigua que quedi a l'interior, mantenint els glaçons dins del got ...
És preferible sempre afegir ginebra que passar-nos amb la mesura, sobretot si es tracta de ginebres d'alta graduació com la Martin Miller's Westbourne o la Blackwoods 60. Els experts defensen la proporció aproximada d'un centilitre de ginebra per sis centilitres i mig de tònica.

Per acabar, si la ginebra utilitzada és de l'estil London Dry, podem tallar dos trossos de pell de llimona procurant evitar la part blanca, més amarga. A la pell hi han els olis essencials i els aromes. Amb un tros de pell col·locant-lo de cantell, anirem girant la copa per perfumar la vora. L’altre trosset de pell de llimona pot nedar entre els glaçons, la tònica i la ginebra.

Una cosa ben important es que no s’ha de remenar el contingut. No cal i l’únic que aconseguirem es que els glaçons es desfacin més ràpidament.

Hi ha experts en l'art de la preparació del Gin Tònic que prefereixen tallar un tros de llimona amb forma de mitja lluna i que deixar-lo flotar dins del got, en comptes de la pell de la llimona. En qualsevol cas, sempre cal evitar que caigui suc de llimona en el Gin Tònic per evitar que s’endugui el gas de la tònica.

Nosaltres pensem que la llimona, sigui flotant dins o sigui resseguint la vorera de la copa per perfumar, és una qüestió ben personal, i gens necessària. Els Gin Tònic fets amb determinades ginebres que no tenen com a base de destil·lació el ginebró ni la pell dels cítrics, no guanyen gens amb llimona. Més aviat al contrari. Estem parlant de ginebres com la Hendrick’s, la G’Vine, la Whitley Neill, la Gin Mare, La Bloom, etc...

En aquest cas, o si canvieu de ginebra habitual, aconsellem que els primers Gin Tònic els feu seguint el mètode GGT (gel, ginebra i tònica). Només així es pot apreciar els diferents matisos que ofereixen cadascuna de les ginebres del mercat. Després, si us agrada l’olor dels cítrics o la llimona, endavant..... i això si, gens de suc se llimona dins de la copa, que la “pomada” es fa amb Gin Xoriguer.


I finalment, ja només queda gaudir del plaer de beure un Gin Tònic ben preparat. ¡¡¡...Que vagi de gust…!!!

Recordeu que a l’Orangette recomanem el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, suggerim la següent lectura: http://www.efrd.org/