5 de febrer del 2009

Grappa Poli

Prop de Venècia, als peus del pujol de Grappa, s'erigeix la ciutat de Bassano del Grappa, famosa pel pont de fusta nomenat “ponte Vecchio” i també per les seves ceràmiques. També es considera la capital del destil·lat més italià i seu d’una de les destil·leries més antigues d’Itàlia, la destil·leria Poli.

Poli es una destil·leria artesana propietat de la família Poli, fundada el 1898 a Schiavon, a 15 quilòmetres de Bassano del Grappa, al cor del Veneto, la regió més típica de la producció de la Grappa.
Gio Batta era el nom del besavi, el que va començar a destil·lar. Com a feina principal, fabricava barrets de palla però tenia una gran passió: la Grappa. Es va fabricar una petita destil·leria muntada sobre un carro i va començar a anar casa per casa per destil·lar la pinyola o l’”orujo”. Així va ser com va començar, al 1898, la història dels "grappaioli" o destil·ladors de Grappa.
El fill d’en GioBatta, l'avi Giovanni va recollir l'herència destil·ladora del seu pare i la seva inventiva, pel que sembla. Es va fabricar un equip de destil·lació modificant la màquina de vapor d'una locomotora, que funcionava amb llenya.

El fill d’en Giovanni, Toni Poli va ser qui va modificar i afinar, a l'any 1956, l'equip de destil·lació original, equip que encara continuen utilitzant en l'actualitat.
I per fi, els fills d’en Toni Poli, Jacopo, Giampaolo, Barbara i Andrea, continuen amb la tradició amb un sol objectiu: destil·lar bona Grappa.

La matèria primera per a la Grappa és la brisa o l'“orujo”, és a dir, el que queda del raïm una vegada obtingut el vi. La zona en la qual la recullen s'estén des de Bassano del Grappa del cultiu de vinyes i producció de Grappa.
A can Poli destil·len exclusivament brisa fresca i sana procedent dels millors productors de vi de la comarca, i obtenen una Grappa caracteritzada per un refinat equilibri entre caràcter i elegància. A la destil·leria Poli els agrada dir que "El secret per destil·lar una bona Grappa és senzill: són suficients la brisa ben fresca i cent anys d'experiència".
L'alambí a vapor de les Destil·leries Poli és un dels més antics dels que encara continuen funcionant : està construït a base d’una sèrie de petites calderes totalment de coure, com les d’abans. La brisa s'escalfa amb vapor i el cicle d'elaboració és discontinu: s’introdueix la brisa a les petites calderes i el destil·len (fent la denominada "cocció"); després d'unes tres hores, una vegada esgotada la matèria primera, descarreguen les petites calderes, que seran de nou omplertes amb brisa fresca, i així estan llestes per a la següent cocció.
Nosaltres hem triat dues grapes que, pel seu caràcter amable, sedós i golós, ens han captivat. Ambdues estan envellides al menys durant 6 mesos en dipòsit d’acer inoxidable.
Sarpa di Poli
En el dialecte venecià Sarpa significa brisa o els sòlids del raïm que s’utilitzen per fer grapa. Destil·lat de les brises de 2 varietats del raïm: Cabernet (el 40%) i Merlot (el 60%), de les vinyes de Bassano. Té un caràcter delicat, floral, aromatitzat lleument amb la Baia del Ginebrer. És sedosa, persistent i saborosa.
Tipus de destil·lat: grapa jove de polivarietal.
Matèries Primeres: brisa dels raïms del Merlot (el 60%) i de Cabernet (el 40%) de la regió de Veneto.
Aromes: Herbes, menta, roses i geranis frescos.
Gust: Rústic, sincer, abundant i viril.
Destil·lació: Idem que la Poli di Moscato
Po ' Moscato di Poli
Una de les grapes més noves de Poli. Aquest grapa és feta destil·lant brisa de Moscato de les vinyes de Euganei. Caràcter delicat aromàtic.
Tipus de destil·lat: Grappa aromàtica monovarietal.
Matèries Primeres: brisa dels raïms blancs de Moscato d’Euganei (Veneto).
Aromes: Flors i taronges.
Gust: Saborós, ampli i suau.
Destil·lació: Les pells i les llavors del raïm encara es destil·len en un antic conjunt de calderes de coure que treballen en cicle discontinu. El destil·lat obtingut així és alcohol prop de 75% de volum. Una vegada que s'acabi el període de l'envelliment, és portat al grau de consumició afegint l'aigua destil·lada; llavors es refreda, es filtra i finalment s'embotella.
A l’Orangette recomanem el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, suggerim la següent lectura: http://www.efrd.org/

Per saber-ne més : http://www.poligrappa.com/