6 de març del 2009

Laphroaig – Torba i més torba

La torba (en angles “peat”) es forma mitjançant la descomposició de vegetals, bruc, herba i molsa que, després d'alguns milers d'anys, es transformen en combustible. En el procés d’elaboració dels whiskys s’utilitza en el transcurs de l’última etapa, durant l'assecament de l’ordi o malta. Al cremar desprèn un fum característic que allibera aromes amb les què s'impregna l'ordi. Les aromes més distintives són aquelles de regalèssia, de foc de xemeneia, de cendra, però també de clau d'espècia, de càmfora i d'eucaliptus. Anant a l'extrem, els whiskies «torbats» desenvolupen aromes de peix fumat i fins i tot de cautxú cremat.Més endavant farem un petit comentari sobre el mon de la Torba en relació al Whisky. Per ara, cal saber que Bowmore i Caol Ila son exemples de whisky amb torba i que Lagavulin i Laphroig son exemples de whisky amb molta torba.

La destil•leria Laphroaig conrea encara una bona part del seu ordi. Utilitza alambins de petita talla, 3 “wash stills” en forma de ceba i 4 “spirit stills” de forma cònica.Segons Iain Handerson, ancià director de la destil•leria, és en el transcurs de la primera destil•lació que es forja el caràcter del futur whisky. El single malt Laphroaig posseeix una personalitat exuberant.

Sobre fons de torba grassa i de notes afruitades (fruites exòtiques i fruites vermelles) aquest whisky descobreix, segons les versions i els diferents envelliments, una paleta aromàtica que va de la granadina a la regalèssia i del iode al peix fumat.A Laphroaig es manté un sistema de “maltat” tradicional, segons el qual l'ordi germinat es remou manualment per assegurar una temperatura uniforme. Als seus forns d’assecat de l'ordi, Laphroaig utilitza torba recollida a mà en els seus propis jaciments, la qual conté traços únics d'algues marines. Això crea un distintiu aroma fumat que es barreja amb els aromes de la brisa marina.LAPHROAIG 10 ans 40%

Un gran clàssic de l'illa d'Islay per a aficionats de whiskys torbats i iodats.

De color vell or amb reflexos verdosos, l’aroma és marcat per la torba, les fruites vermelles, la regalèssia i les notes mentolades. Dins la boca confirma els aromes del nas però és bastant lleuger amb un final que acaba suaument però amb persistència salina i retrogust fumat.
Els seus incondicionals (que en té uns quants) diuen que una característica seva és el seu cos poc pesat i la seva agradable però efímera persistència en el retrogust.

LAPHROAIG 15 ans 43%

Criança: Quinze anys seguint el tradicional sistema "dunnage", segons el qual es posen les bótes en files de dos o tres alçades separades per taulons de fusta. Això permet que la brisa marina penetri a les bótes "dorments". Només s’empren botes de roure americà que han estat utilitzades una sola vegada per envellir Bourbon. D'aquesta manera s'extreuen tots els beneficis de la fusta.Nas: al principi torbat, fumat i vegetal (palla tallada). Després evoluciona amb notes dolces i cendroses.
Boca: lleugerament oliosa, descobreix elegants notes de vainilla i de caramel a la mantega salada. Ofereix notes marcades de fum de torba calenta i de roure que entusiasmen, amb lleuger rerafons dolç, reminiscències de nou moscada fresca i ametlles torrades. Lleugerament salat. Poc a poc es revela cendrós i fumat (sutge, foc de xemeneia).

Final: d'una gran complexitat, evoluciona amb plenitud sobre l'ordi fumat torrat, les fruites confitades (pera) i les fruites exòtiques (mango, guaiaba), sobre fons de notes herbàcies (palla tallada).
A l’Orangette recomanem el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, suggerim la següent lectura: www.efrd.org