14 d’abril del 2009

Cava sòlid d'Agustí Torelló i el Celler de Can Roca

Per Sant Jordi, res com un bon llibre i una rosa ben olorosa. Però si algú es vol estirar una mica més, enguany hi ha una nova proposta.

Ja fa uns quants dies que al programa del canal 33 que dirigeix Manel Gorgori “En Clau de Vi” vàrem poder veure un experiment conjunt fruit de la imaginació dels germans Roca del restaurant Celler de Can Roca i del Celler dels germans Torelló Mata.

El producte que van presentar té com a base un cava al que s'afegeix un element gelificant i després d'uns mesos s'aconsegueix que el líquid es transformi en una gelatina que no perd cap de les característiques del cava d'origen: aroma, sabor i carbònic

La gran novetat és haver fet possible que en una cullera es puguin trobar totes les sensacions d’un cava de gran qualitat i això va quedar ben palès al programa “En Clau de Vi”.

Doncs bé, ara aquest cava sòlid es posa a la venda a partir del 23 d’abril, per Sant Jordi. Serà casual …? Seguidament reproduïm una nota de premsa de l’agència EFE apareguda al diari de GironaDir-vos que si algú en vol, en tindrem a la botiga. Preu del Kit (caixa amb 1 ampolla de sòlid, receptari i Compota o Fruits secs Liofilitzats) 25,00 €. Preu de l’ampolla sola 14,80€

© EFE 2009 - AOL notícies - 09-03-14

EFE/Diari De Girona, SANT SADURNÍ D'ANOIA. Els germans Roca i Torelló han elaborat un cava transformat en textura gelatinosa i gust carbònic igual que el producte original, però que s'ha de prendre amb cullera, i que es comercialitzarà per Sant Jordi, dia 23 d'abril. Els germans Roca, del restaurant El Celler de Can Roca de Girona i el celler Agustí Torelló Mata, afirmen que pretenen utilitzar el producte com a base sòlida per elaborar plats i postres d'alta gastronomia.

La creació d'un nou producte que té com a base un cava que se sotmet a un procés de texturització en fred per aconseguir que mantingui les seves qualitats pròpies sense perdre aromes, i carbònic, va començar el 2005 a partir de la investigació dels germans Roca i dels germans Agustí i Àlex Torelló Mata, que des d'aleshores han estat estudiant com crear el producte. A aquest projecte es van unir també els científics de la Fundació Alícia i pel que sembla la forma d'obtenir-lo no és molt complicada i per a això utilitzen la goma denominada «xantana».

Així, «El cava que es menja» s'elabora a partir d'un producte que es constitueix en ingredient bàsic: cava rosat o blanc i goma xantana, un additiu utilitzat per suavitzar la textura de diferents productes alimentaris i postres que actua com a solidificant durant el procés de producció. «És com una espècie de bacteri que es va descobrir durant els anys 60 i que afectava les coliflors, però que permet donar viscositat als productes sense necessitat de remoure'ls», apunten els creadors.

La goma xantana s'afegeix a l'ampolla i l'espessidor va actuant i texturitzant durant quatre o sis mesos el que en un principi va ser cava. Una vegada ha acabat el procés de criança, i després d'un temps, el producte resultant és un condiment "amb més densitat, més retenció de gust i més fixació del carboni endogen. Directament de cava al plat", afirma Agustí Torelló.

Des de les caves de Sant Sadurní consideren que és una novetat important ja que fa possible que «en una cullera es puguin trobar totes les sensacions que té el cava d'origen». Els creadors tenen previst que sigui el dia de Sant Jordi, el 23 d'abril, quan es posi a la venda aquest nou producte, que inclourà també un receptari per poder elaborar plats diferents i que permetrà fer-ho arribar als paladars més exquisits del país.

Els creadors van presentar el producte fent un maridatge del blanc amb compota de poma i ostra com a entrant, i com a postres, el sòlid rosat amb fruits vermells frescos i liofilitzats. Els germans Roca ja han inclòs el producte a la seva carta, on es pot provar acompanyat, per exemple, per una ostra fresca que se serveix en una ampolla de cava tallada longitudinalment a manera de plat.

A tots els plats el cava es convertirà en salsa.Tal com han explicat els seus creadors, el 23 d'abril estarà a la venda en dues versions: el «Sòlid blanc» i el «Sòlid Rosat».

L'Agustí Torelló Mata Sòlid Blanc es presentarà texturitzat amb compota de poma Celler de Can Roca, i des de l'empresa es té molt clar com cal utilitzar per aconseguir el maridatge perfecte: «Utilitzar la compota de poma de llit i a sobre sobreposar una ostra, cloïsses o escopinya, al natural o en conserva i abocar el Sòlid directament de l'ampolla, condimentant amb lo que es desitgi com gingebre confitat, comí curri o unes làmines fines de poma».

L'Agustí Torelló Mata Sòlid Rosat es presentarà texturizat amb fruits vermells frescos i liofilitzats també de Celler de Can Roca. «En aquest cas el que es vol aconseguir és una macedònia en textures i el sòlid rosat li aportarà densitat de salsa, vivesa, frescor i divertiment. Les fruites realcen l'expressió aromàtica del cava d'origen», comenten els seus creadors.

Més informació: http://www.agustitorellomata.com/

Visita la pàgina principal del Blog