25 de maig del 2009

Maker's Mark: probablement el millor Bourbon de Kentucky

El dissabte 30 de Maig vam tenir un tast-degustació de Maker's Mark.Aquest excel·lent Whisky que conté un petit percentatge de blat, porta el nom d'una de les més encisadores destil·leries de Kentucky.Or i ambre, el nas revela aromes de regalèssia, i de vainilla. A la boca desenvolupa amb molta finor fruits secs (ametlles i nous) panses i prunes.El seu creador, en Bill Samuels Jr, procedeix d'una llarga nissaga de productors de bourbon. El llegat del whisky de Bill es remunta a 1780, quan el seu rebesavi, Robert Samuels, es va assentar a Kentucky. Granger de professió, fabricava només el whisky suficient per proveir-se a si mateix i tenir contents, ben contents..., als seus veïns.Al voltant de 1840, la família Samuels va començar a guanyar-se la vida amb la destil·lació. T.W. Samuels, el nét de Robert, va construir la primera destil·leria comercial de la família i va crear la seva primera marca de bourbon. La recepta va passar per sis generacions sense canviar res, fins que va arribar al pare de Bill, que va abandonar la recepta familiar i es va atrevir a crear la seva pròpia.Quan Bill Samuels Sr. es va llençar a canviar les regles de fabricació tradicionals del bourbon i a crear Maker's Mark, el seu objectiu era portar el sabor del destil·lat a la punta de la llengua (on es troben les papil·les gustatives que detecten el sabor dolç). La majoria dels whiskys se situen en la part posterior de la llengua (on es troben les papil·les responsables del sabor amarg) i en els costats (on es troben les responsables del sabor agre).Aquesta obra mestra elaborada per Bill Samuels, es distingeix per l'ampolla amb el segell de cera vermella i, sobretot, pel seu sabor golós i un agradable final dolçet.

Malgrat que sis anys és una estimació justa de l'edat ordinària de cada barril de Maker’s, no hi ha un temps predeterminat d’envelliment, igual que moltes altres marques de bourbon.En lloc de tenir una data concreta de d’envelliment, el personal de magatzem fa rotar habitualment els barrils de bourbon dels pisos superiors del magatzem a la part inferior per tal de beneficiar-se de la diferència de temperatura i millorar la relació entre l'envelliment i el canvi d'estacions. Per saber si han arribat a la maduresa, cadascun dels barrils ha de ser provat per catadors experts abans que el seu contingut passi a les ampolles.El producte final és de 90 ampolles per barril (45% d'alcohol per volum). Els treballadors posen a ma cada ampolla dins de la cera vermella calenta, donant-li la seva signatura final.

El secret del que, sens dubte, és per a molts el millor bourbon de Kentucky es pot resumir en l’utilització de bones matèries primeres:Aigua de font sense ferro - Cada gota d’aigua pura i natural prové d'un llac de brollador a la pròpia destil·leria.

Blat de moro - Els proveïdors són petites cooperatives agrícoles rigorosament seleccionades per garantir un blat de moro de la millor qualitat.

Ordi - Un ingredient fonamental en el procés de fermentació. Només utilitzen Malta d'ordi 100% natural.Blat vermell d'hivern - Per aconseguir que Maker's Mark tingui un sabor més suau i agradable, utilitzen blat vermell d'hivern com a ingredient aromatitzant, en lloc del clàssic sègol.

Llevat - Per aconseguir un producte homogeni, utilitzen una soca de llevat que ha acompanyat a la família Samuels durant sis generacions.A l’Orangette recomanem el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, suggerim la següent lectura: http://www.efrd.org/
L’Orangette recolza el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura : http://www.efrd.org/