23 de juliol del 2009

Agustí Torelló Mata de Sant Sadurní d'Anoia

L'empresa familiar s'inicia fa 50 anys amb el fundador Agustí Torelló Mata, i es consolida amb els seus quatre fills que estan avui integrats en la direcció de la companyia.Els Caves Agustí Torelló Mata s'elaboren exclusivament a partir de les tres varietats de raïm autòctones del Penedès: Macabeu, Xarel•lo i Parellada (varietats blanques) i la tinta Trepat per al rosat, procedents de vinyes velles de més de 30 anys, que ofereixen al Cava una personalitat única i diferenciada.La filosofia en l'elaboració dels vins respon als 4 pilars essencials d'Agustí Torelló Mata: 100% varietats autòctones, 100% raïms del Penedès, 100% vinyes velles i 100% vinificat en la propietat com a garantia del control i cura absolut de tot el procés de producció.

A l'èxit dels caves s'afegeix el dels 2 vinagres de cava: sec i balsàmic, punt avui de referència de l'alta gastronomia, guardonat en l'últim certamen Fancy Food de Nova York 2006/07 amb el Premi al millor condiment d'alta gastronomia.I culminant el cercle de productes, el particular Marc "L'ESPERIT Agustí Torelló Mata" un destil•lat d'exquisit aroma i elegància elaborat cada any, a partir de la varietat Macabeo seguint els cànons de les més fines grapes.Recentment, Robert Parker* ha publicat la llista dels “Spain´s Top 100 Values”, i els caves d’ Agustí Torelló Mata han obtingut les millors puntuacions. De fet, el celler és l’únic del món en aconseguir puntuar els seus caves per sobre dels 91 punts i ha obtingut la millor nota mai otorgada a un cava amb els 94 punts del Kripta. Heus aquí les puntuacions de cada cava:Kripta: 94 punts
Reserva Barrica: 92 punts
Bayanus 375: 92 punts
Rosat Trepat: 92 punts
Brut Reserva: 91 punts
Brut Nature Gran Reserva: 91 punts

* en Robert Parker és un senyor (envejat per molta gent entre els quals jo mateix) que es dedica a tastar lo milloret en vins i caves i a donar-los puntuacions de 0 a 100.

AGUSTÍ TORELLÓ MATA RESERVA BRUT
Varietats: Macabeu, Xarel•lo i Parellada

Criança: Mínim segons la nova legislació del cava són 15 mesos. La criança mínima d'aquest reserva és de 24 mesos.

Aspecte: Groc palla pàl•lid amb espurnes verdoses. Bombolla fina i persistent d'evolució lenta, amb bona formació de rosaris.Aroma: Net i molt afrontat amb records de poma, amb notes de caramel i un fons d'herbes fresques i tocs balsàmics mentol.

Impressió final: Elegant i equilibrat, afrontat i fresc, amable amb notes de poma madura i almívars. Carbònic molt ben integrat amb excel•lent equilibri sucre acidesa. Postgust llarg i delicat.

Recomanacions: Ideal per aperitius, peixos amb salses cremoses, cremes de marisc, carns blanques, formatges de cabra i postres.
Servir entre 6 i 7 º C

AGUSTÍ TORELLÓ MATA GRAN RESERVA BRUT NATURE
Varietats: Macabeu, Xarel•lo i Parellada

Criança: Gran Reserva 36 mesos de criança mínima en ampolla

Aspecte: Lluminós groc daurat pàl•lid amb reflexos verdosos. Bombolles fina i petita d'evolució lenta, amb formació de rosaris i presència de corona.

Aroma: Aroma fi de criança amb notes de mantega i pa torrat sobre fons de fruita madura.Impressió final: Ampli desenvolupament en el seu pas en boca amb el carbònic molt ben integrat. Les notes de criança es fonen amb la fruita madura, els matisos torrats i els fruits secs. El final de boca és ampli, llarg i persistent.

Recomanacions: Com a aperitiu. També acompanya perfectament pernil, ibèrics, mariscs, peixos salses, arrossos, aus, carns i formatges semicurat. Servir entre 6 i 7 º C

Agustí Torelló Mata Brut Nature Reserva Barrica
Varietats Macabeu 100%, cupatge especial obtingut de vinyes velles especialment seleccionats de les 3 subzones geogràfiques del Penedès

Criança i temps en ampolla: Barrica 6 mesos, Ampolla criança mínima 30 mesos.

Aspecte Groc palla pàl•lid amb reflexos verdosos. Bombolla fina i abundant amb bona formació de llàgrima.Aroma Intens amb notes afruitades de poma verda, amb tocs balsàmics, torrats i especiats que li donen el seu pas per barrica.

Impressió final En boca apareix sec i glicèric, amb escuma densa i cremosa, destacant la frescor de la fruita i les notes balsàmiques sobre un fons de torrats i vainilla.

Recomanacions Com a aperitiu i a qualsevol hora. Acompanya molt bé al pernil ibèric, marisc, peix salsa i fumats, foie, carns blanques i vermelles i formatges semicurat. Servir entre 6 i 7 º.

Kripta
Varietats: Macabeu, Xarel•lo i Parellada. Edat de la vinya: 40 anys mínim.

Criança i temps en ampolla: 36 mesos de criança mínima en ampolla. Producció limitada, Capacitat 75 cl . Brut Nature Gran Reserva

Aspecte: Groc palla, amb reflexos daurats. Bombolles fines i persistents, lentes en la seva evolució.

Aroma: Net, franc i afruitat. Golós en nas amb notes cremoses, fruita madura, vainilla i suaus matisos torrats, amb un fons balsàmic i fumat de bona complexitat.Impressió final: Fi i elegant en l'atac de boca, amb el carbònic molt ben combinat. Agradable en la seva evolució on destaca la sedositat de l'escuma sobre un fons de vainilla, fruita madura i torrats. Postgust molt llarg i complex on es repeteixen les aromes de nas i boca, destacant la vainilla sobre fons de mantega i torrats, fruit de llarga criança.

Recomanacions: Per la seva estructura i criança és ideal per acompanyar qualsevol tipus de menjar: caviar, fumats, peixos salses, carns, foies i formatges curats. Servir entre 7 i 8º. Producció limitada amb ampolles numerades.

Cada ampolla es presenta en estoig individualitzat amb la informació sobre origen de la vinya, varietats i data de degollament.

CAVA ROSAT TREPAT

Varietats / cupatge: 100% Trepat

Criança: Reserva. Mínim 18 mesos de criança.

Vista: Net i brillant. Atractiu color rosa cirera de mitjana intensitat amb vius reflexos violeta. Bombolla fina i persistent d'evolució mitjana amb abundant formació de rosaris i densa corona.

Olfacte: En nas és franc i fresc on dominen les fruites silvestres, destacant sobretot la maduixa, sobre un fons de menta.Boca: Agradable a l'atac. Carbònic ben integrat, ric i dens. En la seva evolució mostra el seu caràcter varietal, fresc i complex a la vegada, carnós però lleuger, destacant sobretot els fruits vermells de bosc, on domina la maduixa.

Impressió final: Fresc i agradable. Bé equilibrat, bona estructura i carbònic ben integrat. Postgust agradable de mitjana intensitat, on es repeteixen i harmonitzen les aromes de nas i boca.

Maridatges: Ideal com a aperitiu. Combina perfectament amb mariscs contundents, peixos salses, arrossos i fideus, embotits, carns blanques i postres de cremes suaus i fruites.

AGUSTÍ TORELLÓ MATA BAYANUS 375
Varietats Macabeu, Xarel•lo, Parellada del Penedès.

Vinyes velles de més de 30 anys de poc rendiment i gran concentració d'aroma. Verema manual.

Criança i temps en ampolla Segona fermentació en la mateixa ampolla de 37'5 cl, criança mínima de 24 mesos.

Aspecte net i brillant de color groc palla pàl•lid amb reflexos verdosos. Bombolla fina i abundant amb bona formació de llàgrima i corona.Aroma net i franc, destacant aromes de fruita blanca com la poma sobre un bouquet de fleca, brioix i fruits secs.

Impressió final sec i glicèric, el postgust és perfectament harmoniós amb els aromes de pastisseria de la criança.

Agustí Torelló Mata Banaus 375 no és la meitat d'una ampolla, ni procedeix del transvasament d'una altra sinó que realitza la segona fermentació, criança i presa d'escuma en la mateixa ampolla que arriba al consumidor. És un cava amb personalitat pròpia, de cupatge especial, particular i diferent dels altres caves de la casa.

Més informació: http://www.agustitorellomata.com/

l’Orangette recolza el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura : http://www.efrd.org/

Visita la pàgina principal del Blog