17 de febrer del 2010

El monstre de la torba aka The Peat Monster

what your fathers have bequeathed upon you, earn it anew to make it truly yours- Goethe

Traducció lliure: “el que els teus pares t'han deixat, t'ho has de guanyar de nou per a que sigui realment teu”

Es veu d’una hora lluny que algú que posa una dita com aquesta a la capça d’un Whisky, ha de fer les coses diferents de la resta. I aquesta gent de The Compass Box ho fan amb escreix.

Compass Box Whisky Company

John Glaser va començar aquesta peculiar aventura des de la cuina de casa seva a Londres l'any 2000, després de deixar el seu lloc de director de màrqueting de Johnnie Walker a Londres. Des del principi la seva intenció va ser crear una empresa de Whisky escocès amb la modesta intenció de recuperar els nivells de qualitat i estil de la indústria del Whisky de començaments de segle.

De fet Compass Box ha rebut un munt de guardons en els darrers anys. Gràcies al seu particular enfocament ha guanyat més de 60 premis a la qualitat i la innovació. El secret de Compass Box és elaborar una gamma de whiskis amb single malts procedents de les millors destil•leries d'Escòcia. Els barreja en petites partides, embotellant amb el seu color natural i sense filtrat en fred. Així de simple.

COMPASS BOX THE PEAT MONSTER

Aquest “Vatted Malt” sense filtrar en fred és el resultat de l'acoblament d'alguns barrils de Whisky de la destil•leria Ardmore (Speyside) i de la destil.leria Caol Ila (illa de Islay). Els especiats maltes de la destil•leria Ardmore, associats als fumats maltes de Caol Ila. Aquest és el que nosaltres anomenem un Blended d’última generació. Cal esmentar que el 2006 va ser el primer any que va sortir al mercat i va guanyar la medalla d’or a la International Wine & Spirits Competition, i també la medalla al millor Whisky de la seva categoria.

El vàrem tastar ja fa uns quants mesos, en un tast de 14 whiskies. El Peat Monster no ens va passar desapercebut i, posats a classificar, va quedar en segon lloc en la nostra llista particular de preferències. A títol informatiu, el primer va ser un Caol Ila sensa filtrar de l’embotellador independent Signatory.

Ahir en vam obrir una altra ampolla a la botiga i, junt amb un expert bevedor de Whisky en vàrem treure la següent nota de tast:

Nas: molt viu i concentrat. La primera impressió és una bona olor de fum que poc a poc evoluciona cap als cítrics i la fruita, sobretot si l’obrim amb un rajolinet d'aigua. La potència dels seus 46 graus no ofèn al nostre nas.

Boca: potent amb notes subtils d’espècies. Després de mastegar una mica de fum, es fa present el caràcter feréstec de la torba i la subtilesa de les espècies.

Final: llarg i persistent amb un bon regust de cendra, característica de la majoria de whiskys de l'Islay no filtrats. Ens ha deixat el paladar molt suau i melós, com si haguéssim begut un Whisky de molt menor graduació.

En definitiva, el Peat Monster no és tan bèstia ni monstruós com el pinten, però tampoc és un Whisky per als no iniciats. Si us agraden els whiskies tipus Talisker, Oban, Lagavulin, Ardbeg… és molt probable que us agradi també. Fins i tot el trobareu més elegant, rodonet i harmoniós.

En canvi, si us agraden els whiskies Japonesos, de les Highlands o l’Speyside, però no us atreviu a experimentar amb un single malt molt fumat i “torbat”, aquest Peat Monster pot ser una molt bona iniciació al descobriment de les olors, el gust i les peculiaritats dels whiskies més radicals de l’Islay.

I, per si decàs, recordeu que l’Orangette recolza el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura : http://www.efrd.org/
Visita la pàgina principal del Blog