3 de setembre del 2010

Orto Vins - finques del Masroig

Orto Vins és un Celler propietat de 4 viticultors. Tots ells han crescut en la tradició cooperativista des de fa més de 70 anys. Ara però, han volgut tornar als orígens en l’elaboració del vi, quan era cada pagès el que l’elaborava als trulls de casa seva, i així retre homenatge al llegat dels seus pares, avis i besavis, també viticultors. Es el retorn a la tradició de vinificar el raïm de les pròpies finques i poder mostrar el fruit d'unes soques cultivades amb devoció durant anys per diferents generacions.

El projecte d’Orto Vins reuneix a Jordi Beltran, Josep M. Beltran, Josep M. Jové, i està encapçalat per una persona molt coneguda en el mon de la viticultura i la vinificació, en Joan Asens, que, fins al moment en que neix Orto Vins, portava a càrrec la viticultura i vinificació d’un Celler del Priorat on elaborava vins tant reconeguts com Dofí, Les Terrasses i L'Ermita.

Orto Vins disposa actualment de 12 finques pròpies situades a la zona de Masroig, a la comarca del Priorat, totes elles amb denominació d'origen Montsant, on es cultiven diferents varietats.

Aquest Celler vol que els seus vins siguin un clar reconeixement als avantpassats de la comarca, que van superar moltes dificultats com la fil•loxera i els anys de sequera extrema en els quals la producció de raïm va arribar a minvar fins a un 70. Aquella generació que, malgrat totes les dificultats van continuar ferms en la seva tasca, garantint així amb la seva feina el futur vitivinícola de la comarca.

Els socis expliquen que el nom d’Orto defineix aquell moment tant particular en el qual el sol, o qualsevol altre astre, travessa el pla de l’horitzó i passa a ser visible en el nostre hemisferi. Simbolitza, per tant, el naixement d’un nou dia. Orto és també un prefix d’origen grec que significa recte, correcte i fins i tot bonic.

En qualsevol cas, ambdues definicions reflecteixen de manera clara i diàfana la seva manera d’entendre el món de la vinya i del vi.

ORTO 2008

Embotellat: 10,11 i 12 d’agost 2009
Procedència: De 12 finques diferents del municipi del Masroig.
Tipus de sòl: Terres principalment calcàries amb predomini de panals, argiles, graves i minoritàriament llacada i pissarres.
Varietats de raïm: 53% samsó, 28 % garnatxa, 12% cabernet sauvignon, 7 % ull de Llebre.
Criança: 3 mesos.
Tipus de bóta: 100% roure francés
Vida estimada: Moment òptim de consum durant els propers 3 anys.

LES COMES D’ORTO 2008

El paisatge del terme municipal del Masroig és ple d’ondulacions i desnivells que esquitxen tot el territori amb una munió de valls. Els primers pagesos van començar a treballar-les i els hi van donar el nom de Comes, on hi trobem moltes vegades una gran complexitat en un petit espai, tenim sempre una part més obaga i una altra més solana, tenim els fons generalment més fèrtil i les parts a prop de la carena més dures. Les tres famílies que fem d’Orto Vins, tenim cadascuna una Coma diferent i els millors raïms els elaborem per separat, tal com demanen, per tal de transmutar al vi totes les seves qualitats.

Embotellat: 10 de febrer del 2010
Procedència: De 3 finques diferents del municipi del Masroig.
Tipus de sòl: Terres principalment calcàries amb predomini d’ argiles i graves.
Varietats de raïm: 50 % garnatxa, 45% samsó 5 % ull de Llebre.
Criança: 12 mesos
Tipus de bóta: 100% roure francès.
Vida estimada: Moment òptim de consum durant els propers 10 anys.

BLANC D’ORTO 2009

La Garnatxa blanca esquitxa amb poca quantitat la DO Montsant, a Orto Vins han volgut elaborar la segons la seva manera d’entendre aquest raïm que fa molts anys tenia una importància considerable.

Embotellat: 14 de juny del 2010
Procedència: 2 finques, una del Masroig i l’altra de La Torre Fontaubella.
Tipus de sòl: Terres principalment calcàries amb predomini d’ argiles i graves
Varietats de raïm: 100 % garnatxa blanca.
Criança: Amb les seves mares durant 7 mesos
Clarificació: No clarificat.
Filtració: Molt suau per tal d‘eliminar possibles partícules en suspensió
Vida estimada: Moment òptim de consum durant els propers 10 anys.

l’Orangette recomana el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura http://www.efrd.org/