Orto Vins disposa actualment de 12 finques pròpies situades a la zona de Masroig, a la comarca del Priorat, totes elles amb denominació d'origen Montsant, on es cultiven diferents varietats. Aquest Celler vol que els seus vins siguin un clar reconeixement als avantpassats de la comarca, que van superar moltes dificultats com la fil•loxera i els anys de sequera extrema en els quals la producció de raïm va arribar a minvar fins a un 70. Aquella generació que, malgrat totes les dificultats van continuar ferms en la seva tasca, garantint així amb la seva feina el futur vitivinícola de la comarca.
Els socis expliquen que el nom d’Orto defineix aquell moment tant particular en el qual el sol, o qualsevol altre astre, travessa el pla de l’horitzó i passa a ser visible en el nostre hemisferi. Simbolitza, per tant, el naixement d’un nou dia. Orto és també un prefix d’origen grec que significa recte, correcte i fins i tot bonic.
En qualsevol cas, ambdues definicions reflecteixen de manera clara i diàfana la seva manera d’entendre el món de la vinya i del vi.
ORTO 2008 Embotellat: 10,11 i 12 d’agost 2009
Procedència: De 12 finques diferents del municipi del Masroig.
Tipus de sòl: Terres principalment calcàries amb predomini de panals, argiles, graves i minoritàriament llacada i pissarres.
Varietats de raïm: 53% samsó, 28 % garnatxa, 12% cabernet sauvignon, 7 % ull de Llebre.
Criança: 3 mesos.
Tipus de bóta: 100% roure francés
Vida estimada: Moment òptim de consum durant els propers 3 anys.
LES COMES D’ORTO 2008
El paisatge del terme municipal del Masroig és ple d’ondulacions i desnivells que esquitxen tot el territori amb una munió de valls. Els primers pagesos van començar a treballar-les i els hi van donar el nom de Comes, on hi trobem moltes vegades una gran complexitat en un petit espai, tenim sempre una part més obaga i una altra més solana, tenim els fons generalment més fèrtil i les parts a prop de la carena més dures. Les tres famílies que fem d’Orto Vins, tenim cadascuna una Coma diferent i els millors raïms els elaborem per separat, tal com demanen, per tal de transmutar al vi totes les seves qualitats.
Embotellat: 10 de febrer del 2010
Procedència: De 3 finques diferents del municipi del Masroig.
Tipus de sòl: Terres principalment calcàries amb predomini d’ argiles i graves.
Varietats de raïm: 50 % garnatxa, 45% samsó 5 % ull de Llebre.
Criança: 12 mesos
Tipus de bóta: 100% roure francès.
Vida estimada: Moment òptim de consum durant els propers 10 anys.
BLANC D’ORTO 2009
Embotellat: 14 de juny del 2010
Procedència: 2 finques, una del Masroig i l’altra de La Torre Fontaubella.
Tipus de sòl: Terres principalment calcàries amb predomini d’ argiles i graves
Varietats de raïm: 100 % garnatxa blanca.
Criança: Amb les seves mares durant 7 mesos
Clarificació: No clarificat.
Filtració: Molt suau per tal d‘eliminar possibles partícules en suspensió
Vida estimada: Moment òptim de consum durant els propers 10 anys.
l’Orangette recomana el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura http://www.efrd.org/