13 de novembre del 2010

Auchentoshan, Bowmore i Glen Garioch

AUCHENTOSHAN

La destil•leria Auchentoshan és un punt de referència a Escòcia des de fa més de 180 anys. Situada a Glasgow, al peu dels turons de old Kilpatrick, al costat del riu Clyde, és l'única del país en què s'elabora Whisky mitjançant el procés de triple destil•lació. La destil•leria Auchentoshan ha sobreviscut al llarg de les dècades a múltiples fets històrics, mantenint-se en peu durant els bombardejos de la Segona Guerra mundial que van destrossar tots els edificis propers. Avui, el cràter causat per l'explosió d'una bomba s'utilitza com a dipòsit per l'aigua de refrigeració. L'estil fresc i delicat de Auchentoshan l'ha fet guanyar el favor de la crítica i d'aficionats al Whisky de tot el món.

Auchentoshan Three Wood

Lowland Single Malt Scotch. Criança de 12 anys en bótes de Bourbon americà, un any en bótes de xerès olorós i un any en bótes de xerès Pedro Ximénez, el que li atorga una essència de fruits negres, xarop i avellanes torrades. Color bronze daurat. Cos lleuger-mitjà. En nas s'aprecien groselles negres, sucre moreno, taronges, prunes i raïm. En boca, notes de fruita i xarop. Avellanes amb notes de canyella i llimona. Cert dolçor de xarop. Final fresc i afruitat.

Auchentoshan 12 Years Old

Lowland Single Malt Scotch Whisky. Criança de dotze anys, principalment en bótes de roure americà. Color mel daurat. En nas s'aprecien notes de crema cremada, cítrics i la fruita seca i les fulles verdes que són característics de Auchentoshan. En boca és suau i dolç, apreciant la mandarina i la llima. El final és picant i lleugerament sec, persistint un agradable record de fruits secs.

BOWMORE

Bowmore és reconegut i considerat com un dels Single Malt Scotch Whiskies més antics del món. El primer esment de la destil•leria que es té constància data de 1779, sent la més antiga de Islay que va prendre el nom del seu capital. La destil•leria de Bowmore és una de les poques (i cada vegada menys) destil•leries que produeix el seu propi ordi maltat. Les ampolles més valorades en la història del Whisky procedeixen de Bowmore. Fa uns anys una ampolla de Bowmore del 1850 va ser subhastada per més de 30.000 euros.

Bowmore 12 Years Old

Criança dotze anys en bótes usats de Bourbon americà li donen a aquest Whisky seu característic color ambre. També s'utilitza un petit percentatge de botes de Jerez per afegir complexitat. Color ambre càlid. En nas, les subtils notes de llimona i mel s'entrellacen amb els tocs fumats característics de Bowmore. En boca és càlid i deliciós, amb unes elegants notes de xocolata negra i fum de torba. El final és llarg i subtil.

Bowmore 15 Years Old

Criança els primers dotze anys els passa en bótes usats de Bourbon americà. Els últims tres anys envelleix en els més selectes bótes de Jerez olorós, el que atorga al Whisky el ric caràcter del roure europeu. Color siena torrat. Aromes a xocolata negra i panses, fumats característics de Bowmore. En boca s'aprecia una espectacular fusta de cedre i tocs de toffee de melassa. Final robust i càlid, amb un toc dels tanins típics del vi de xerès.

Bowmore 18 Years Old

Criança divuit anys. Fonamentalment en bótes usats de Bourbon americà, encara que complementats amb bótes de Jerez olorós. Suau color caoba. En nas s'aprecien notes de toffee acaramel•lada, amb aromes de fruita madura i fumats. En boca és increïblement complex, amb deliciosos fruits vermells, xocolata i un lleuger toc fumat. El final és llarg i meravellosament equilibrat.

GLEN GARIOCH

Fundada el 1797, Glen Garioch, és la destil•leria més oriental d'Escòcia. Situat en l'històric Vall dels Garioch, tradicionalment la millor zona del cultiu de l'ordi en tota Escòcia.

El Garioch – “pronunciat Geery "- és una extensió de terra fèrtil i rica, d'uns 150 quilòmetres quadrats, delimitada per pujols. El poble d’Oldmeldrum, al la Vall dels Garioch, va ser nomenat "el graner de Aberdeenshire ", famós per produir el millor ordi daurat de tota Escòcia. Per tant, no és estrany que la destil•leria Glen Garioch s'establís allà al 1797, sent una de les més antigues que operen a Escòcia.

Glen Garioch Founders Reserve 1797

Primera expressió de la nova gamma de Glen Garioch, el "1797 Reserva del fundador" ret homenatge als germans Manson, fundadors de la destil•leria. Embotellat al 48% sense filtrar o afegir color. Ideal per tirar-li un rajolinet d’aigua i obrir-lo.

Nas: festiu, marcat pels cítrics, llimona, taronja, pera, mel i ordi. Carmel i roure torrat. També anís. Sabor: Molt expressiu. Variació cap a sabors de vainilla, roure i caramel. Notes abundants de nous i les avellanes. Final: persistent en el roure, però sense gens ni mica d'amargor.

Glen Garioch 12 Years Old

Sortit d'una barreja de dos tipus d'envelliment: bótes de Bourbon i bótes de xerès, Glen Garioch 12 anys revela un pronunciat i deliciós gust de fruita.

Nas: seductor, una cistella de fruites vermelles i fruits secs. Maduixes, prunes i prunes seques. La vegetació, l'herba acabada de tallar. Ametlla verda. Sabor: suavitat, licor d'Amaretto. Avança cap a les nous, avellanes i ametlles encara fresques. Final: nous i ordi. Els extractes secs revelen una nota de cacau en pols.

l’Orangette recomana el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura http://www.efrd.org/