17 de novembre del 2010

Terroir al Límit - DOQ Priorat (3)

Ara que ja sabem que Terroir al Limit neix fruit de la col.laboració entre l'enòleg sud-africà Eben Sadie i l'alemany Domink A. Huber, intentarem explicar la seva particular manera de fer vi i descriurem els tres vins que tastarem la propera setmana.

Filosofia del celler

L'excepcional sòl de llicorella (pissarra), juntament amb el clima sec i saludable de les grans altures, permet que els raïms madurin poc a poc i donen lloc a uns raïms perfectes. El punt clau és aconseguir una vinicultura en què no prevalgui el processament sinó un tractament completament natural del raïm i, així, permetre que cada vinya s'expressi per si mateix. La vinya de Arbossar té de moment 89 anys (2010).

Vinificació

La vinificació comença amb la recollida del raïm en petites caixes de 10 kg. La verema es fa al matí, ben d'hora, i a continuació es porta el raïm a un recinte en el qual es conserva a 4 °. El motiu principal que es mantinguin a aquesta temperatura és la necessitat de realitzar un procés de selecció just després de la verema, és a dir, un procés manual de classificació i selecció dels raïms. Aquest procés és laboriós, el que explica que els raïms s'hagin de mantenir en un recinte climatitzat.

Posteriorment, es col.loquen els raïms en tines de 800 Kg en què fermenten de manera natural durant tres setmanes. Després es deixen 2 o 3 setmanes en post fermentació - maceració i després s'espremen en una premsa vertical per gravetat, on el vi cau directament a les botes grans.

Aquestes botes són únicament de roure francès. El vi roman en les botes durant 24 mesos per després ser embotellat, per gravetat, sense clarificació ni filtració.

TORROJA Vi de Vila 2007

Vinyes 6,5 hectàrees (5 finques)
Lloc: Torroja del Priorat
Orientació: 50% Nord i 50% Sud
Sòl: Licorella (pissarra)
Raïms: Garnatxa i Carinyena

Detalls tècnics

Rendiment: 16 hl / ha
Alc. 13,58 - pH 3,45 - acidesa 6,2 g / L

Notes de tast per Arnau Marco - Sumiller

Fruita fosca amable, que s'expressa com una nota llarga de piano, que ens condueix cap a un acord anisat que emprèn una profunda simfonia, feta de regalèssies, xocolates i massapà.

El seu balsàmic, immens i picant, emprèn el vol, observant amb suspicàcia el ball d'aromes terrestres que dibuixen un paisatge de fantasia.

La boca és desconcertant per l'harmonia dels sabors, que passen per una catifa de fruita negra, amb parets vestides de tanins de seda i la frescor d'una acidesa veloç, que ens convida a gaudir de la brisa que forma part de la màgia de seu entorn.

ARBOSSAR 2007

Vinyes 6,1 hectàrees
Lloc: Torroja del Priorat
Orientació: Nord
Sòl: Licorella (oxidat)
Raïms: Carinyena 95%

Detalls tècnics

Rendiment: 15 hl / ha
Alc. 13.96 - pH 3,4 - acidesa 6,6 g / L

Notes de tast per Arnau Marco - Sumiller

Fa olor de massapà, pi, sol de pedra fosca, té un nas tan profund que competeix amb la nostra capacitat pulmonar, sedueix una cirera picota àcida en harmonia amb una figa, i és que ambdues juguen amb una nota de regalèssia en suspensió.

El seu sabor és amable, i ens convida al suspens, és un vi boig per la incommensurable amplitud de la seva expressió, la seva fruita negra viu acompanyada de tanins minúsculs en quantitats infinites.

El vi inunda la nostra boca amb una alegre acidesa, desplegant el seu esplendor aromàtic de fruita i bosc en cada racó i desenvolupant la seva part més terrenal al final de l'agitada cursa. ¿ hi ha una carinyena més amorosa?

DITS DEL TERRA 2007

Vinyes 8,1 hectàrees
Lloc: Torroja del Priorat
Orientació: Sud
Sòl: Licorella (pissarra negra)
Raïms: Carinyena 95%

Detalls tècnics

Rendiment: 15 hl / ha
Alc. 14,45 - pH 3,45 - acidesa 6,25 g / L

Notes de tast per Arnau Marco - Sumiller

Si jo fos un talp, voldria beure'm aquest vi, el seu nas em recordaria casa, arrels, terra calenta i brillant en la superfície i fresca i humida al seu interior. Em recordaria meus viatges amb els ulls tancats al paisatge exterior, on una fruita negra d'estiu madura fins a l'extrem acariciada per un sòl reflector, també gaudiria de les seves anisats i resines elevant-se fins al cel, empesos per un vent càlid.

El seu gust ple, untuós, ple de vigor, projectat per una acidesa de somni, que és capaç d'impulsar tot el que vol explicar aquest vi, "fins a l'infinit i més enllà".

Maduresa de fruita vestida d'una elegància en el tacte digne de les millors teles, una invitació dionisíaca a la disbauxa hedonista.

l’Orangette recomana el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura http://www.efrd.org/