3 de febrer del 2011

Les Pujoles & Guia de Vins de Catalunya

El dia 16 del passat mes de Desembre, la Guia de Vins de Catalunya va presentar la seva tercera edició amb una festa que va reunir els 112 millors vins del país, dels més de 1.500 tastats i seleccionats en la guia.

La metodologia de tast que s'utilitza per a puntuar cada un dels vins es basa en una fitxa pròpia confeccionada personalment per Jordi Alcover, un dels autors de la guia, en la que es valoren els aspectes organolèptics essencials: gust, olfacte i vista, que són els que configuren el 88% de la nota final.

Per completar la nota, s'han afegit altres elements que el públic pot tenir en compte a l'hora de decidir la compra: relació qualitat-preu, etiqueta, informació de la contraetiqueta, qualitat del tap o el tipus d’ampolla.

Enguany, el vi més valorat amb una nota de 9,76 sobre 10, ha estat Les Pujoles, un dels 3 vins que fa el Celler Orto Vins sota el nom genèric de Singularitats d’Orto.

LES PUJOLES

A la partida de les Sorts fa ja uns 30 anys es va començà a plantar Ull de llebre. És una zona amb molt bona insolació i de terrenys panalosos calcàris. Allà la família Beltran l’any 1989 van plantar només un bancal d’aquesta varietat, el bancal de Les Pujoles amb una superfície de 0,6877 ha. Practicant una viticultura respectuosa amb el medi i aportant les dosis correctes d’adob, s’aconsegueix un raïm de màxima concentració.

Criança: 12 mesos.
Tipus de bóta: 100% roure francès.
Edat de les bótes: 3 anys
Producció anyada 2008: 576 ampolles
Moment òptim de consum: durant els propers 10 anys


PALELL

La finca del Palell està situada al nord del terme del Masroig i és propietat de Josep Mª Beltran. Està formada per dos plans i un coster de terres argiloses on només hi ha plantat garnatxa negra amb la singularitat de que tot el coster és Garnatxa Peluda plantada l’any 1950. Aquesta és freqüent trobar-la barrejada amb les plantacions de garnatxa vella però és poc freqüent trobar tota una plantada d’aquesta varietat. La Garnatxa Peluda és menys estructurada que la garnatxa llisa, però a la vegada és més sensual i amb una subtilesa en boca que la fan molt accessible a la degustació.

Criança: 12 mesos.
Tipus de bóta: 100% roure francès.
Edat de les bótes: 4 anys
Producció anyada 2008: 880 ampolles
Moment òptim de consum: durant els propers 10 anys


LES TALLADES DE CAL NICOLAU.

Les Tallades és una partida de terra del terme de Gracia cultivada pràcticament per viticultors del Masroig. Allí el rebesavi matern d’en Joan Asens, el Nicolau, va comprar una finca d’unes 2,5 ha i on hi havien plantades 0,1742 ha d’una vinya molt especial. La vinya era pre-fil•loxerica, i amb bona part dels ceps de la varietat Picapoll Negre, actualment molt minoritària a la D.O. Monsant. El vi està fet amb maceracions llargues de 28 dies.

Criança: 12 mesos.
Tipus de bóta: 100% roure francès.
Edat de les bótes: 4 anys
Producció anyada 2008: 578 ampolles
Moment òptim de consum: durant els propers 10 anys