22 de març del 2011

Les Eres i Sentius - Celler Joan Simó - Porrera

Celler Joan Simó
El Celler Joan Simó va ser fundat per Gerard Batllevell al 1999. Per la primera vinificació va utilitzar raïm collit en petites parcel•les properes a Bellmunt, Porrera i Gratallops, tots de vinyes molt velles de Garnatxa i Carinyena.

El Celler està situat a Porrera i és un edifici d’uns 200 anys d'edat, herència de la família de la mare del Gerard. El Celler Joan Simó elabora únicament unes 25.000 ampolles l'any i l'exportació suposa una gran sortida per als productes del Celler Joan Simó: exporten pràcticament el 80% de la producció i els seus principals mercats són Europa i Estats Units.
Gerard centra la seva feina buscant la millor Garnatxa i Carinyena de ceps vells amb molt poca producció per així produir vins extraordinaris. Actualment, Les Eres és un vi que representa la selecció de les vinyes velles del Celler, amb base de Carinyena i Garnatxa Peluda. Es busca la màxima expressió aprofitant el fantàstic raïm que donen aquestes vinyes, tot i que la producció és molt baixa (no arriba a mig kg. Per cep), i es cria en bóta 100% nova.

També al 1999, Gerard va començar a plantar vinya jove a la seva finca “La Garranxa” de Porrera. Aquesta finca va ser abandonada per complet durant l'epidèmia de la fil•loxera. El sòl és de pissarra llicorella. El vi Sentius surt d’aquesta finca, de les vinyes joves que es van plantar (la majoria de Garnatxa Negra). En el Sentius, Gerard busca més l'equilibri i la rodonesa, potser amb menor expressió que Les Eres, però amb un caràcter propi i clara identificació amb el territori.

Per altra banda, Les Eres de l'anyada de 2005, va ser escollit per la prestigiosa revista americana Wine Enthusiast Magazine com un dels cent millors del món a l'any 2009.

A partir de l'any 2006, Gerard Batllevell va començar a fer una microvinificació de 2 bótes d'una petita finca de Bellmunt anomenada “Els Carners”, situada a la zona alta del terme municipal i orientada al sud. Es tracta d'una vinya gairebé centenària amb la Garnatxa negra com a base i la Carinyena com a complement. Aquest vi ha sortit al mercat amb la marca Les Eres Especial Els Carners, i en farem la presentació al proper tast del Dissabte 26 de març a l’Orangette.

Sentius92 Punts Robert Parker

Sentius és un cupatge d’un 40% Garnatxa, 15% Carinyena i la resta amb Cabernet Sauvignon, Syrah, tot envellit durant 14 mesos en barriques de roure francès noves, i d’un i dos anys.
Ofereix un nas d'origen mineral, cafè, pebre, regalèssia, i pruna. Dens, ric i amb cos al paladar, té un volum i concentració excel•lent.

Les Eres94 Punts Robert Parker

Les Eres és un vi impressionant, fet amb raïm de 4 finques diferents:

La finca “Tros nou” posa la Garnatxa i la Carinyena de més de 86 anys d’edat.
La finca “Les Eres” posa també Garnatxa i Carinyena però de més de 92 anys d’edat.
De la finca “Els Carnerns” aprofita les Garnatxes i les Carinyenes de 82 anys d’edat.
Finalment, de la finca “La Solana” en treu el Cabernet Sauvignon dels ceps de 25 anys.
Amb maceració de només 2 o 3 dies a baixa temperatura, el vi envelleix durant 16 mesos en barriques noves de roure francès ( Allier, Trançais i Bertranges, amb torrats de diferent intensitat).

Les Eres Especial Els Carners 200693 Punts Robert Parker

Aquest vi de mínima producció neix del cupatge d’un 75% de Garnatxa Negra de coster de 90 anys (producció mitjana per cep de 0,4 kg) i d’un 25% de Carinyena de coster de 90 anys (producció mitjana per cep de 0,75 kg)

L’elaboren amb maceracions pre-fermentatives en fred durant 3 dies. La alcohòlica la fa en dipòsit de poliester durant 32 dies amb temperatura màxima de 28º.

El temps de criança és de 18 mesos en barrica nova de roure francès: 50% Allier, 50 % Tronçais de torrat mig. 2 barriques en total de les que en surten només 550 ampolles.

Ens han dit que en nas surt pedra mullada, fusta de sàndal, regalèssia negra, encens, pruna i d’altres aromes. Dens, ric i amb cos, i que té un munt d'energia que es podrà aprofitar millor segurament d’aquí 4 o 5 anys. En qualsevol cas, tindrem ocasió de tastar-lo en viu i en directe a la nostra botiga.