Lo Jaume ens ha parlat d’aquest article d’en Joan Nebot que surt a la revista El Temps, amb una molt bona ressenya d’un vi que, a nosaltres, també ens agrada molt. Es tracta de La Guinardera.
Però qui fa aquest vi tan elogiat ...?? La resposta la té el Celler Balaguer i Cabré de Gratallops. Aquest Celler forma part d'un edifici de segles d’antiguitat expressament rehabilitat per aquesta finalitat. Disposa, a més de la sala d'elaboració, sala de criança original de la casa i sala de tastos amb magnifiques vistes a les vinyes i l'entorn.Els seus propietaris son veïns de Gratallops de tota la vida i tenen vinyes pròpies amb una extensió de 4 hectàrees plantades quasi exclusivament amb Garnatxa, i distribuïdes entre la finca de La Guinardera i la finca del Mas de Dalt. D'aquestes, actualment només s'embotella el vi procedent de La Guinardera. Els sòls de les dues finques són de “llicorella” i “soldó”, característics de la Vila de Gratallops.
La guinardera.
La Guinardera està elaborat amb una sola varietat, la Garnatxa, i en surten només 3.330 ampolles. El raïm surt únicament de la finca La Guinardera, que té una superfície de 2 has.
El vi té una criança de 12 mesos en botes de roure francès dels millors boscos d'Europa (Q. Petraea) de 300 l., i només utilitzen botes de segon vi.
La Guinardera té un profund color vermell en el que encara es distingeixen matisos violetes propis de la garnatxa prioratenca.
A primer nas es nota un aroma intens, complex i molt representatiu dels Priorat clàssics. Inicialment ens evoca notes de prunes madures i de groselles negres, tot arrodonit amb records de fruits secs torrats. Poc a poc, a mesura que es va obrint, la seva complexitat creix i apareixen penetrants notes de vainilla, canyella i un lleuger fons balsàmic.
El seu paladar és golós, vellutat, untuós i persistent. Un vi dotat d'un taní madur que millorarà durant els propers 5 anys. Ras i curt: un monovarietal de garnatxa prioratenca com Déu mana.... Ben aviat la podrem tastar a l'Orangette.