5 de juny del 2008

Grappa Berta

La grappa, també coneguda com Vino Grappa, és un licor italià amb graduació alcohòlica que varia entre 40 i 50 graus. Igual que el marc (marc de champagne si és francès, marc de cava si és català) i "l'orujo", típic de Galícia i del nord peninsular, és un destil·lat de la pell del raïm (en el cas de “l’Oruro” de fet es destil·la el conjunt del residu del premsatge del raïm, incloent els grans).

Produïda tradicionalment pels pagesos per evitar el malbaratament de la pell del raïm després de finalitzar el premsat, actualment es destil•la en grans quantitats per a la seva venda per tot el món. Beguda molt popular, és originària de la ciutat de Bassano del Grappa, a prop de la Muntanya Grappa, al Piemonte italià.
Els productors més coneguts al mercat italià són: Domenis, Nonino, Berta, Alexander, Poli i Nardini.
A nosaltres en agraden els aiguardents de paladar glicèric i untuós i no tant els de caràcter més sec i de vegades agressiu. Per això hem triat dues de les grapes més untuoses i glicèriques de tota la gamma Berta. La Nibbio, feta amb la varietat de Nebbiolo i la Fatto, destil·lada a partir del Brunello.

La destil·leria Berta es una de les més importants productores de grappa d’Itàlia, i destaca per la qualitat dels seus productes.
La grappa Berta Nibbio ha estat elaborada amb la varietat Nebbiolo de la zona d'Alba, al Piemonte. Destil·lació discontínua en alambins de coure. Repòs en dipòsit d'acer inoxidable de 3 a 6 mesos. Té un olfacte amb aroma de fruita al punt de maduresa en un primer pla, notes florals i lleugers tocs balsàmics que recorden l'anís i el comí. Quan passa per la boca és fina i amb l'alcohol ben fos, aportant una textura glicèrica excel·lent. És elegant, perfumada i persistent.

La grappa Berta il Fatto està destil·lada a partir de la varietat Sangiovese de la zona de Brunello i té un gust enèrgic i un pel més sec que la Nibbio, però alhora suau i tendre al paladar, i sobretot amb la textura untuosa que ens agrada. També està en repòs en dipòsit d'acer inoxidable de 3 a 6 mesos i l'olfancte ens du aromes de pruna i cirera. Es golosa i perfumada.
l’Orangette recomana el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura: www.efrd.org
Més informació: Grappa Berta http://www.distillerieberta.it/