19 de juliol del 2008

Champagne Gosset Grande Reserve

Una de les referències de xampany que tenim des de fa temps a l’Orangette es el Champagne Gosset Grande Reserve. El nom potser no es tan conegut com el d’altres xampanys més populars, però cal saber que aquesta casa es la productora de vins més antiga de tota la regió de la Champagne francesa. Al 1584, Pierre Gosset era regidor de la ciutat d’Aÿ (Vallé Marne) i també tenia una vinya, on produïa vins tranquils i molt apreciats. En aquella època dos vins es barallaven per estar a la taula del rei de França: els vins d’Aÿ i els de Beaume. Els dos vins estaven elaborat a base de Pinot Noir i de Chardonnay. La reputació dels vins d’Aÿ era tal que el rei François 1er. va enviar un especialista en verema i vinificació de la Casa Reial. No va ser fins al segle XVIII que els vins de la regió d’Aÿ esdevingueren efervescents, creant així els afamats Champagnes. Compromís d’excel·lència

El Compromís d’Excel·lència Gosset, reconegut des de fa més de quatre segles, es al darrera de l’èxit d’aquest xampany. Amb aquest Compromís, a can Gosset es van comprometre a respectar els valors fonamentals i les tradicions perfeccionistes en l’elaboració del Champagne Gosset.

Aquest Compromís d’Excel·lència vol dir que:
- La verema es fa a ma.
- S’utilitzen només les 3 varietats autoritzades a la regió de Champagne, amb un predomini majoritari del Pinot Noir. - Només les primeres premsades del raïm entren en la creació del coupage característic del Champagne Gosset.
- La primera fermentació mai va seguida d’una fermentació malolàctica. Això proporciona als vins una millor conservació.
- Els cupatges Gosset reuneixen els millors « crus » de la Marne (els Grands Crus i els Premier Crus).
- El remogut de les ampolles es fa sempre a ma i el degorjament també es fa a la manera tradicional.A can GOSSET es proveeixen de raïm sempre de les mateixes vinyes. En el moment de la recepció cada verema és manté separada. Els vins resultants també es mantenen en botes separades i continuen així, sempre identificables, fins al moment del muntatge del “coupage” de manera que, abans de "fer" el xampany, ja s'elabora un vi que presenta una qualitat excepcional. Per altra banda, la vinificació sempre segueix el mateix procès simple i natural, i no hi ha cap procediment de centrifugació ni de decoloració dels vins entre altres coses....

Les caves Gosset respecten un temps llarg de conservació dels vins. Cal destacar que els vins que intervenen en l’elaboració del Champagne Grande Reserve son de 3 collites diferents, es a dir, la collita en curs i els vins de les dues anyades anteriors. El temps de repòs després del degorjament varia entre 3 mesos i un any.

Gosset Grande Réserve - Nota de Tast:

Color daurat. Bombolles lleugeres i finíssimes, nas intens i complex.
Notes aromàtiques de flors (flors de til·la) i de fruits (cireres madures) sobre un fons d'olors torrefactes.
A la boca és ple i concentrat. Primeres aromes de figa pansa i de cireres confitades, i després molt ràpidament aromes d'ametlla torrada i de pa torrat. Paladar llarg i potent.

Degustació: entre 8 ° i 10 °