11 d’agost del 2008

El Whisky - classes i zones de producció

El Whisky és una beguda de destil·lat de gra, normalment blat de moro, ordi, i sègol. Es diu que va ser elaborat originalment per monjos irlandesos, que després van portar el mètode a Escòcia. Els tipus de Whisky més reconeguts són: Scotch Whisky, Irish Whisky, Bourbon Whisky, Canadian Whisky i Malt Whisky. SCOTCH WHISKY: Sens dubte, és el Whisky més popular. La seva característica principal és que és una barreja de diferents Whiskys. Normalment té un 40% de Whisky d'ordi (Malta) i un 60% de Whisky de gra, més neutre i barat però que ajuda a temperar el sabor i obtenir una qualitat més homogènia. Un Scotch Whisky pot estar compost per 50 tipus de Whiskys diferents.IRISH WHISKY: Igual com el Whisky de Malt, s'elabora exclusivament a partir d'ordi, i els processos són molt similars. Tanmateix, existeixen algunes diferències: la "cervesa" del Whisky es destil·la tres vegades, al contrari de l'escocès, que es destil·la dues vegades. L'ordi és només irlandès i no importat, i l'ordi, una vegada “maltat”, no es deixa assecar sobre foc de torba. Per això l'Irish Whisky no té el sabor fumat del Whisky l'escocès. La maduració en barril de roure és al menys de cinc anys. L'Irish té unes produccions més limitades que l'escocès, però és un Whisky molt apreciat per la seva qualitat. BOURBON: Es tracta d'un Whisky elaborat a partir de gra de blat de moro almenys en un 51%, que una vegada destil·lat es fa envellir en barrils nous de roure cremat (una diferència substancial i que li confereix un sabor molt característic), almenys durant dos anys, encara que normalment són quatre anys.

El Whisky que ha estat envellit durant almenys dos anys i que no ha estat barrejat es denomina Straight Bourbon Whiskey. Originalment, el Bourbon s'elaborava als comtats de Bourbon, Kentucky, EE.UU. Avui en dia més de la meitat del Whisky produït en els EE.UU. prové de Kentucky. CANADIAN WHISKY: És un Whisky elaborat amb cereals: blat de moro, sègol i ordi "maltat", i envellit en barrils de fusta (de vegades cremada) durant almenys quatre anys. El seu procés d'elaboració és sotmès a un molt estricte control intern i governamental, per la qual cosa és un Whisky que ha sabut mantenir una qualitat molt alta i constant, que és el que aprecien els coneixedors. MALT WHISKY: Produït a Escòcia, s'elabora exclusivament a base d'ordi, que no necessàriament ha de ser escocès. Aquest ordi es deixa germinar o "maltar". Després es deixa assecar amb aire provinent de foc de torba, cosa que li dona el típic gust fumat. Posteriorment l'ordi "maltat" es barreja amb aigua i es deixa fermentar afegint-hi llevats. El líquid obtingut es destil·la dues vegades en alambins de coure anomenats "Pot-Still" i, un cop destil·lat, es deixa madurar en barrils de roure almenys durant 3 anys, encara que és habitual que maduri alguns anys més. Els maltes produïts en una sola destil·leria (la gamma més alta dels maltes) són els Single Malt. Quan un Malta és una barreja de diferents Single Malt, s'anomena Pure Malt, Vatted Malt o simplement Malt.

Existeixen quatre grans àrees de producció de Whisky de Malta: Els Highlands, els Highland-Speyside, on es troben la majoria de les destil·leries, els Lowlands, que són els més suaus; i els produïts a l'illa d'Islay, que sempre genera grans passions a favor i en contra.Els Highland.
Encara que no es pot generalitzar, són Maltes que poden mancar de la subtilesa i complexitat que caracteritza els Speyside, però que gaudeixen de certes notes marcades (marines, fusta, cereal, etc.) donant-los així un fort caràcter. Són Maltes robustos, saborosos, llargs a boca i distintius. Els Highland del Speyside.
En aquesta zona s'elaboren els Maltes més clàssics i coneguts d'Escòcia. Són rodons i complexos, amb una gran varietat de notes i matisos entre els quals es troben flors, fruita madura, fumats, fusta i cereals. Els millors són molt elegants, amb un final complex i canviant, i envelleixen bé en bóta durant llargs períodes de temps. Alguns Speyside es produeixen als voltants de la vall de Livet i adopten en ocasions el sobrenom de Glenlivet Els Lowlands.
A les Terres Baixes d'Escòcia o Lowlands es produeixen Maltes florals i herbacis, en ocasions amb lleugeríssimes notes de fumats. En el seu conjunt són suaus, amables, fragants i agradables de beure, però també una mica curts en boca.Illa d'Islay.
En contraposició amb els Lowland, Islay produeix els Maltes més robustos d'Escòcia i en general es caracteritzen per ser fortament podats i fumats. Sota les seves potents notes de mar i torba poden trobar-se delicats fons florals. Són Maltes marins, llargs i saborosos. Orkney i resta d'illes.
De la resta de les illes, cal destacar l'illa d'Orkney, que compta amb dues destil·leries, Highland Park i Scapa. Els seus Maltes són delicats i fumats amb notes d'herba seca i records florals.

L’Orangette recolza el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura : http://www.efrd.org/

Visita la pàgina principal del Blog