11 d’agost del 2008

Gordon & MacPhail - els Whiskys d'autor

James Gordon i John Alexander MacPhail anunciaven l'obertura de el seu modern comerç en el Carrer del Sud d’Elgin, la capital mundial del whisky, el 24 de maig de 1895. Prometien donar 'la suprema satisfacció' als seus clients i volien garantir uns articles superiors a un preu popular'. El negoci original combinava botiga de comestibles amb vins i alcohols, però des del principi hi havia un fort recolzament del whisky. L'empresa els barrejava, els envellia en les seves pròpies botes i els embotellava amb les seves pròpies etiquetes. Van començar a tenir un èxit inesperat i els clients sovint preferien els seus Whiskys als de les destil·leries tradicionals.En el primer any de comerç, John Urquhart, es va unir a l'empresa per ajudar amb la comercialització del whisky i la seva venda a l'engròs. Anys després al 1933, el seu fill més jove, en George, va entrar a l’empresa, i avui en dia els seus néts son els que dirigeixen la companyia. Fins fa relativament poc temps, molts pocs Whiskys s’embotellaven com a «Single Malts ». Prop d’un 98% de la producció mundial anava destinada a fer barreges de diferents Whiskys i d’aquí sortien els « Blended » o “cupatges”. No obstant això, a la regió escocesa dels Highlands sempre havien valorat molt més els « Single Malts » que els « Blended ». Els clients compraven el Whisky directament a les destil·leries o als comerciants de Whisky « a doll » com James Gordon & John MacPhail. Aquests últims es van donar compte que els « Single Malt » tenien un mercat local potent i un futur prometedor i van passar de proveir inicialment al mercat local a exportar a l’estranger als voltants de 1914. Des que van posar la primera botiga, la línia de negoci bàsic de Gordon & MacPhail ha estat seleccionar i comprar el whisky als millors destil·ladors d'Escòcia, madurar-lo en bótes seleccionades per ells mateixos i embotellar-lo quan consideraven que estava al seu punt.

De resultes d’això, alguns dels whiskys que tenen avui són extremadament rars, bé per causa de la seva edat (en tenen alguns amb antiguitats de més de cinquanta anys) o bé perquè les existències que tenen les han obtingut de produccions molt curtes o, en alguns casos, perquè el destil·lador ja ha deixat d'operar i no existeix.

Alguns d’aquest Whiskys se'ls pot trobar a la venda a la botiga, que es troba al mateix lloc on la van obrir: al Carrer del Sud d’Elgin. Malgrat el gran desenvolupament del mercat del Whisky durant els darrers cent anys els amants del Whisky diuen que el servei que proporciona Gordon & MacPhail avui en dia és com a principis del segle passat, fruit de la tradició dels comerciants de whisky a doll, dit en el millor sentit de l’expressió. El misteri d'Escòcia atrau a visitants que venen de molt de lluny i molts d’ells van directament a la zona de l’Speyside, el cor del Whisky de malta. I amb més d'una dotzena de destil·leries a un cop de pedra, no és gens estrany que la petita localitat de Elgin sigui considerada com la capital mundial i el centre del país del Whisky de Malta.A més, qui visita Elgin segurament que passarà per la botiga de Gordon & MacPhail buscant aquella ampolla especial de whisky escocès per prendre a casa. Molts entusiastes del Whisky diuen que aquesta botiga sembla la Cova d’Aladino i passegen entre les lleixes plenes admirant les ampolles i les anyades exclusives de les millors destil·leries escoceses presentades dins d’envasos ceràmics i decantadors de cristall, sobretot els anys de collita especials o les commemoracions d’esdeveniments històrics.A l’Orangette recomanem el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, suggerim la següent lectura: www.efrd.org

Visita la pàgina principal del Blog