4 d’octubre del 2008

Àtica blanc, Àtica negre

La tradició familiar dels cellers PARATÓ es remunta al segle passat quan la família ELIAS, posseïdora de vinyes a la zona de la muntanya de Montjuïc (Barcelona), va decidir vinificar les seves collites incorporant a la seva Masia una premsa de verema. A partir d'aquest moment no tan sols el raïm de la família es vinificava, si no que a més a més molts veïns de la zona portaven el seu raïm a premsar.Aquesta activitat va quedar trencada al esclatar la Guerra Civil Espanyola i provocar la pèrdua d'algunes finques. Paral·lelament, la mort de Don José Elías Anglí, pare del fundador de l'actual empresa, va fer que aquesta activitat es perdés per complet.

Don José Elías Andreu, qui guardava a la seva memòria aquestes experiències, decidí en 1975 recuperar la tradició comprant una finca de 36 Has. al Penedès, ubicada a Guardiola de Font-rubí, i de nom Can Campmany. Allà, aprofitant les antigues i artesanals instal·lacions de la Masia, es van vinificar dos veremes. Al 1977 va adquirir una altra finca en El Pla del Penedès de 18 Has. A l'entorn de la Masia d'aquesta finca, Can Respall de Renardes (segle XVIII), es va construir l'actual bodega de vinificació i emmagatzematge, amb capacitat suficient per elaborar tot el raïm procedent de les finques.

L'actual composició de les propietats ha anat creixent amb la incorporació de noves vinyes, fins a arribar en l'actualitat a les 94 Has. repartides en quatre finques: Can Campmany, Can Raspall de Renardes, La Fanga i Camp Nou. BLANC ÀTICA 3X3
3 varietats de raïm fermentades en 3 tipus de roure diferents. L’objectiu d’aquest vi és trobar la fusta combinada amb la fruita. No és un vi per guardar molt de temps. Ideal per acompanyar amanides, pastes, arrossos, verdures a la brasa i plats guisats de peix.

Cal destacar que al 2006 en un dels concursos amb més prestigi de França, el "Challenge International du Vin", aquest vi va obtenir la Medalla d'Or.

VARIETAT 29 % Chardonnay 43 % Xarel·lo 28 % Macabeu
VEREMA Chardonnay: 15-08-2007 Xarel·lo: 15-09-2007 Macabeu: 30-08-2007
MACERACIÓ Desfangat estàtic del most durant 24 hores a 13ºC.
FERMENTACIÓ Fermentació del most a temperatura controlada de 15ºC durant 18-20 dies.
CRIANÇA Posterior criança en botes noves de roure americà, francès i hongarès de 300 Lts. de capacitat durant aprox. 3 mesos amb battonage sobre lies fines cada 2 dies. Chardonnay: roure hongarès TM Xarel·lo: roure americà TM Macabeu: roure francès Allier TM Nota de tast:

COLOR: Color groc palla, reflexos d'or nou, llàgrima mitja i fina presència de carbònic.
AROMES: Aromes subtils de predomini varietal (pinya, meló, préssec sec), fresques, acompanyades per notes derivades de la criança (làctics, fumats, flor seca i terra humida).
BOCA: Pas en boca suau, fruitosa, d'acidesa mitja-alta i refrescant per una lleugera sensació cítrica i balsàmica (fonoll, anís).NEGRE ÀTICA 2004
Vi negre varietal que ens ofereix el plaer de gaudir de les característiques d’un Pinot Noir conreat a la Mediterrània. Vi suau, de grau alcohòlic moderat, lleugerament especiat, quasi femení, però ben estructurat. Criança en bota de roure inferior a un any. Bon acompanyant de plats d’aus, carn i guisats.

VARIETAT 100 % Pinot Noir .
VEREMA 02-09-2004 .
MACERACIÓ Durant 12 dies a 28ºC .
FERMENTACIÓ Durant 12 dies a 28ºC amb remuntats diaris. Posterior fermentació malolàctica en bota. .
CRIANÇA Criança en bota de roure francès (Allier i Tronçais) i americà. Entrada en bota mes Novembre 2004. Nota de tast:

COLOR: Color picota intens de tons envellutats i marcada llàgrima tenyida.
AROMES: Aromes que recorden fruits negres madurs (mora, pruna) i derivats de la criança: torrats, cacau, espècies (nou moscada), balsàmics i terrosos-minerals (carbó) i fumats.
BOCA: Pas en boca càlid i estructurat, de taní marcat però madur, postgust mig-llarg i final de boca licorós (licor de cirera) i torrefactes (cafèDistribució zona (horeca): Marxant de Vins – David Ribé - 609 038 164 - 977 602 447

Visita la pàgina principal del Blog