17 de novembre del 2008

Les Clandestines - cervesa artesana de Montferri

El dia que en Xavier Branchat va venir a recollir una caixa de cartró plena d’abelles que ja feia uns anys que emprenyaven als veïns i que s’havien instal·lat a la paret del darrera del Café de Reus (just al damunt del garatge del cotxe oficial de l’alcaldia de Reus), vaig saber dues coses: que li estaria agraït tota la vida i que en Xavier, a més de la feina d’apicultor, també produïa cervesa artesana junt amb dos altres socis.
Des de llavors, al carrer Aleus no hem vist cap abella. Aquell dia jo li vaig dir al Xavier que, tot i que en aquell moment no veníem cervesa de cap mena, si acabaven comercialitzant la seva, la tindríem a l’Orangette.El que no m’esperava és una cervesa de tanta qualitat. Fa un parell de setmanes que en Xavier ens va portar una mostra de les quatre varietats que produeixen (Rossa, 4 maltes, negra i farigola) i quan les vàrem tastar vam quedar francament sorpresos. També ens va agradar el nom i el “logo” que han triat per la seva comercialització. “les Clandestines”. La veritat és que el nom li escau força bé.
Els socis i “alma matter” de Les Clandestines son en Xavier Branchat, l’Artur Folch i en Miquel Àngel del Castillo. Tots tres es van instal·lar a Montferri, un petit poble de l’Alt Camp, i van buscar una casa al carrer Major del poble per muntar la petita cerveseria. I dic petita perquè produeixen aproximadament uns 350 litres de cervesa a la setmana entre les quatre varietats.
El procés comença amb la selecció de la matèria primera, sempre de molt alta qualitat i evitant l’ús de concentrats i extractes. De la infusió feta amb ordi maltejat en resulta un most, que s’haurà de posar a bullir. Després la cervesa es refreda molt ràpidament i durant cinc dies es deixa en un dipòsit, per a passar en un altre recipient durant set dies més. Posteriorment és embotellada i tapada, en un procés manual.
La cervesa artesana s’elabora sense filtrar ni pasteuritzar. És doncs, un producte que continua evolucionant una vegada ja està envasada i, per això, és clau que el producte es mantingui en posició vertical. A més a més, el seu gas és també natural, de manera que no resulta gens molest a l’hora d’ingerir-lo. La cremositat d’aquesta cervesa és una de les seves principals virtuts, que no la única.
A la seva pàgina web podeu trobar recomanacions i maridatges que ells mateixos suggereixen per acompanyar a les quatre varietats de cervesa. Salut..!!!!

Visita la pàgina principal del Blog