29 de juny de 2009

El Quintà i el Rosat - Celler Bàrbara Forés - Terra Alta


Pel tast del 4 de Juliol, hem triat dos vins magnífics: el blanc de criança “el Quintà 2007", que ja vàrem tenir l’ocasió de tastar a les Jornades Gastronòmiques Mediterrànies de Cambrils el passat novembre i que ens va deixar amb moltes ganes de tenir-lo a la botiga, i el que considerem és un dels millors vins rosats que es poden trobar a Catalunya. Si penseu que els vins rosats son els germans pobres de la viticultura, veniu i tasteu el del celler Bàrbara Forés i segur que canvieu d'opinió.Dia i hora: Dissabte 4 de Juliol de 12:00’ a 14:00’ i de 18:00’ a 21:00’
Amfitrió: Cellers Bàrbara Forés - Carme Ferrer - Biuse Mansilla
Tastarem: Bàrbara Forés El Quintà 2007 – Bàrbara Forés Rosat 2008

Els orígens d’aquest celler es remunten a 1889, hi ha assolit en els darrers anys un just prestigi pels seus vins blancs i rosats. En el Celler Bàrbara Forés conreen prop de 16 hectàrees de vinya.Les varietats negres de cabernet sauvignon i syrah, per als vins de criança i per als rosats, estan plantades a la Coma d'en Pou, mentre que a la Sénia de Tomaset es cultiven garnatxa blanca i negra, macabeu, carinyena i cabernet sauvignon per dels vins joves i també per al rosat. Per últim, a la Cometa i en el Grau, amb vinyes de més de 40 anys, es cultiva la garnatxa blanca, varietat destinada als vins blancs de criança i de reserva.
Vi Rosat Bàrbara Forés 2008
Les pluges caigudes entre l’1 d’octubre de 2007 i el 30 de setembre de 2008 van ser de 612 litres per m2. Fins al mes de Maig, el 2008 va ser l’any de la gran sequera a Catalunya, però de cop i volta, el cel es va obrir i va començar a ploure amb ganes i coneixement. El resultat: un dels anys de més pluja que es recorden.L’estiu va ser menys calorós del que és habitual. Les grans pluges de Maig van donar un gran desenvolupament vegetatiu a les plantes i molta vida a les bestioles grans i petites. En conseqüència, els treballs de protecció a les plantes van ser els més importants que es recorden a fi de reconduir mildrius, cendroses, botritis i altres efectes no desitjats. El raïm va madurar molt pausadament i el seu estat sanitari va ser bo.
VARIETATS: Garnatxa Negra (38%), Syrah (53% ) i Carinyena (9%)

VEREMA: Manual en caixes de 10 kg entre els dies 16 de setembre el Syrah, 20 de setembre la Garnatxa Negra i 28 de setembre la Carinyena.

ELABORACIÓ: Maceració en fred de 20 a 40 hores. Fermentació en dipòsits d’acer inoxidable durant 15 dies a 18 graus de temperatura.El Quintà Bàrbara Forés 2007
El QUINTÀ és un conjunt de terres, normalment de superfície reduïda, que són conreades per compte del mateix propietari. En aquest cas hem anomenat EL QUINTÀ al vi elaborat amb el raïm procedent d’unes petites finques, de 2 hectàrees d’extensió cadascuna, situades al Coll d’Alsina de Gandesa i que són conegudes com EL GRAU y LA COMETA.Aquestes finques, situades a ponent de la ciutat de Gandesa, en direcció a la veïna comarca del Matarranya, tenen una orientació Nord-Sud la primera i Est-Oest la segona, en una zona de petites i suaus ondulacions i estan plantades amb venerables garnatxes blanques de més de 40 anys, que donen un gra petit, solt i daurat.El sòl del GRAU té una estructura franco-argilosa, amb una proporció de calç activa molt elevada i un contingut en matèria orgànica baix. A la COMETA el sòl té una estructura franco-pinyolenca i una calç activa alta.

VARIETATS: Garnatxa Blanca.

TEMPERATURA DE SERVEI: 11º-12º.

l’Orangette recolza el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura : http://www.efrd.org/