28 d’agost de 2009

The Glenlivet - la vall del riu Livet

La historia de The Glenlivet es la de tota una regió coneguda com Speyside.

Les llunyanes terres altes del nord d’Escòcia, la zona més freda i llunyana de la Gran Bretanya amb les temperatures anuals més baixes y una geografia de montanya rocosa, son l’escenari ideal per la destil·lació del whisky. La vall (glen) del riu Livet, al límit de la zona protegida de Cairngorns, una de les últimes grans àrees de vida salvatge d'Europa, va ser el lloc escollit per George Smith (el fundador de la destil·leria) per crear un whisky ric i complex, de sabor afruitat i llarg.George Smith va aportar el seu caràcter lluitador e innovador a The Glenlivet i ben aviat el va convertir en el whisky més famós, aconseguint al 1924 la primera llicència reial per a destil·lar whisky. La seva insistència va donar els seus fruits quan al 1844 The Glenlivet va ser el malta principal utilitzat per a fer el primer “blended” de Whisky escocès. Per això es diu que en George Smith és el pare dels whisky de malta.Però a mesura que creixia la fama del whisky The Glenlivet, també sorgien les enveges dels altres destil·ladors. Molts d’ells van tractar d’imitar el caràcter floral i afruitat de The Glenlivet i fins i tot van arribar a demanar poder utilitzar el nom de The Glenlivet per a les seves destil·lacions de malta. Al 1884 hi va haver un judici sense cap precedent on es va emetre sentencia deixant clar que només el Glenlivet de George Smith es podia nomenar The Glenlivet.Però més enllà de les disputes pel nom, The Glenlivet també va ser el primer Whisky Single Malt que va traspassar fronteres i va arribar a Estats Units. La sensació que va causar a la societat americana va ser tal que fins i tot li van dedicar una portada a la revista Time.

The Glenlivet s’elabora amb aigua pura del gorgs de Josie, molt coneguda per la seva riquesa en minerals que permeten extreure els sucres de l'ordi maltat amb molta facilitat.Altres factors que fan del whisky The Glenlivet un dels més afamats mundialment son els alambins amb forma de fanal o llanterna. Això afavoreix la formació de aromes florals i afrutats. Finalment, els maltes maduren llarga i pausadament durant anys i anys en barriques de roure americà, de roure francès i amb una partida de barriques que abans han contingut Xerès. En definitiva, el color daurat viu i brillant, els aromes florals i afruitats i un perfecte equilibri entre caràcter i elegància son els trets característics del whisky The Glenlivet.Algunes notes de tast dels que en saben més que nosaltres ens podran ajudar a definir millor cada un dels whiskys The Glenlivet:

The Glenlivet 12 anys
Aquest Whisky és una elegant combinació d’aromes florals i sabors afruitats. Fresc al paladar, es transforma al final en un suau regust de vainilla. Molts amants del whisky el consideren el Whisky “definitiu”. Els aromes predominants son de fruites tropicals con la pinya i el plàtan i els secundaris es lliuren suaument a la vainilla.The Glenlivet 15 anys French Oak Reserve
En aquest cas, a més dels aromes afruitats trobem tocs de fusta i d’espècies. Primer arriba la fruita cítrica al nas i en la boca notes de canyella i pebre blanc. El final és llarg, cremós i molt sec. Aquest caràcter sec és la contribució de les barriques de roure francès de la regió de la Dordogne.The Glenlivet 18 anys
Sembla un concentrat de fragàncies de fruites i florals. Al paladar sorgeixen sabors de taronges, espècies i tocs de fusta de roure. S’allarga amb sabors de vainilla i retro-aromes de torrat. A l’inici predomina l’aroma de pera madura i taronja, acabant amb aromes florals.Nosaltres hem tastat el 12 anys i el 15 anys: el resum que en fem és que el 12 anys és un molt bon exemple dels whiskys suaus i afruitats de la zona dels Highland o de l’Speyside, fàcils de beure i molt golosos al nas i al paladar. En canvi, el 15 anys és nota més dens al nas i molt més concentrat al paladar. Té un caràcter més sec i una mica menys afruitat, tot i que és força golós i deixa un record molt més llarg i agradablement especiat al paladar que el 12 anys.l’Orangette recolza el consum responsable i moderat de les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, recomanem la següent lectura : http://www.efrd.org/

Visita la pàgina principal del Blog